2024. április 24., szerda

Számos iskolában kényszerülnek 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű tagozat megnyitására

A Magyar Nemzeti Tanács huszonhetedik rendes üléséről

Huszonhetedik rendes ülésén a Magyar Nemzeti Tanács szinte kizárólag oktatáshoz kapcsolódó beterjesztéseket tűzött napirendre. Az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának dékánválasztási eljárása kapcsán a tanács támogatta dr. Josip Ivanović szabadkai lakosnak, a pedagógiai tudományok doktorának kinevezését. A kérelmet az Oktatási Bizottság is véleményezte, és szintén támogatásáról biztosította a jelöltet. Mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke szerint az intézmény jövőjének és fejlődésének szempontjából fontos, hogy megteremtődtek a feltételek egy dékán kinevezéséhez.

Az ülés folytatásában oktatási intézmények igazgatóválasztási eljárásai kapcsán alkotott véleményt a nemzeti tanács. Az MNT támogatta Vladimir Golušinnak a beodrai Dr. Đorđe Joanović Általános Iskola, Suzana Ilićnek az újvidéki Jovan Popović Általános Iskola, Veselinov Ibolyának a magyarkanizsai Gyöngyszemeink Gyermekintézmény, Sonja Durutnak a zombori Vuk Karadžić Általános és Középiskola és Jasmina Pastonjickinak az újvidéki Vasa Stajić Általános Iskola igazgatójává való kinevezését.

A tanács támogatta, hogy a Zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában kereskedő és kereskedőtechnikus szakokon átképzés, illetve pótképzés induljon magántanulók számára a következő tanévben, a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskolában pedig egyebek mellett kereskedő, pincér, szakács és kereskedelmi menedzser szakokon indul majd átképzés és pótképzés a 2017/18-as tanévben.

Ezt követően kerültek napirendre a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitásával kapcsolatos javaslatok. A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola központi épületében szeptemberben 12 elsős kezdi meg tanulmányait, a szentmihályi kihelyezett tagozaton pedig öten.

A zombori Testvériség-Egység Általános Iskolában négy, a tiszakálmánfalvi Ivo Andrić Általános Iskolában hét, a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskolában tizenhárom, a nemesmiliticsi Testvériség-Egység Általános Iskolában hét, a bajmoki Vuk Karadžić Általános Iskolában négy, a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola központi épületében tizenhárom, tóbai kihelyezett tagozatában pedig három, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola adorjáni kihelyezett tagozatában tíz, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola martonosi kihelyezett tagozatában tíz, az újvidéki Sonja Marinković Általános Iskolában pedig hét elsős kezdi meg szeptember 1-jén tanulmányait.