2024. április 19., péntek

Felfüggesztik a sztrájkot a Fiatban

A Fiat Chrysler kragujevaci gyára első váltásának munkásai tegnap úgy döntöttek: pénteken „befagyasztják” a sztrájkot, hogy tárgyalásokat kezdjenek a cégvezetéssel – jelentette ki a Tanjugnak Zoran Mihajlović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Tanácsának titkára.

– Pénteken, szombaton és vasárnap folynának a tárgyalások. Vasárnap este 7-kor tájékoztatnánk a munkásokat, hogy mire jutottunk, majd dönteni kell arról, hogy hétfőn felveszik-e a munkát – közölte Mihajlović. Mint mondta, ezt Goran Knežević gazdasági miniszter rábeszélésére határozták el.

– Csütörtökön a történetbe be kellene kapcsolódnia Ana Brnabić kormányfőnek is, akitől garanciát várunk arra, hogy pénteken megkezdődnek a tárgyalások – részletezte a szakszervezeti vezető, és hangsúlyozta, hogy a sztrájk felfüggesztéséről szóló határozat a munkások részéről a jó szándék jele.

A kragujevaci Fiat mintegy 2000 munkása írásos garanciát kér a munkaadótól arra, hogy teljesíti követeléseik minimumát. Azt szeretnék elérni, hogy az alapbért 38.000 dinárról 50.000-re emeljék, hogy átszervezéssel tehermentesítsék a munkásokat, fizessék ki nekik a tavalyi bónuszt, és a cég állja az útiköltséget.

Emlékeztetőül: az FCA kragujevaci munkásai június 27-én léptek általános sztrájkba. Olaszországból ellátogatott hozzájuk a legnagyobb ottani fémipari szakszervezet képviselője, és tájékoztatta őket arról, hogy sztrájk esetén milyen a Fiat politikája, azaz, hogy amíg tart a munkabeszüntetés, nem tárgyalnak velük. Néhány napja Ana Brnabić kormányfő arra kérte őket, hogy hagyjanak fel a sztrájkkal, és üljenek tárgyalóasztalhoz.

Szerbia kormányának és a Fiat csoportnak a képviselői 2008 szeptemberében írták alá a 950 millió euró értékű szerződést a kragujevaci Zastava autógyárba való közös beruházásról. A Fiatnak 67, a szerb kormánynak 33 százalékos részesedése van a gyárban.