2024. április 26., péntek

Lesodródott az útról, és árokba borult

Egy személy életét vesztette, 24-en megsérültek a lengyel busz Bácsfeketehegynél történt balesetében

Felborult egy gyerekeket szállító, lengyel rendszámú autóbusz tegnap délelőtt 9.40-kor a Szabadka–Újvidék autóúton, Bácsfeketehegy közelében, a magyarországi határtól számított 69. kilométernél. A szerencsétlenségnek egy halottja és 24 sérültje van – tette közzé a rendőrség és az illetékes tartományi szervek. A balesetben megsérült gyermekeket Verbászra, Újvidékre és Szabadkára szállították kórházi kezelésre. Az autóbuszban összesen ötven utas tartózkodott, javarészt 13 és 16 év közötti fiatalok. Görögországi nyaralásukból tartottak hazafelé, Lengyelországba.

Fotó: Lakatos János

Fotó: Lakatos János

A lengyelországi, poznańi utazási iroda, amely a Bácsfeketehegy közelében szerencsétlenül járt fiatalok utazását szervezte, közleményben tájékoztatott arról, hogy a balesetet feltehetően az autópálya aszfaltján heverő éles tárgyak okozták. A szerencsétlenségben a három sofőr egyike, egy ötvenéves férfi életét vesztette, ő a sofőr melletti ülésen ült a baleset pillanatában.

Az utazási iroda sajtófelelősének elmondása szerint az autóbusz első jobb gumiabroncsa kilyukadt, emiatt sodródott le az útról a jármű és borult az árokba. Teljesen új, csupán kétéves autóbuszról van szó, műszaki alkalmasságát pedig rendszeresen ellenőrizték, utoljára a szerencsétlenül végződő utazást megelőzően, nyilatkozta a sajtófelelős.

A balesetet hírét és a sérültekről, áldozatról szóló információkat csakhamar alátámasztotta a lengyel külügyi tárca is. Az ottani médiumoknak adott nyilatkozatában az utazás egyik szervezője, Ana Bjelak közölte, hogy a helyzetet a balesetet követően mindvégig ellenőrzés alatt tartották, azonnal buszokat indítottak Lengyelországból az utasok minél gyorsabb haza szállítása végett.

A Vajdasági Klinikai Központban közölték, hogy két férfit kezelnek, egyiküket életveszélyes állapotban van. Az információkat Dragan Nikolić, a sürgősségi sebészeti osztály vezetője ismertette. Az újvidéki Egészségvédelmi Intézetben kezelnek egy súlyos sérüléseket szenvedett gyereket is, bokaízületét, érrendszerét is sérülések érték, azonnal meg kellett műteni.

A verbászi kórházban kezelt utasokat felkereste Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója, s azt mondta, az állami szervek mindent megtesznek azért, hogy a sérültek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek és biztonságban haza térhessenek.

A helyszínen volt Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár is, aki pontos információkat közölt: a baleset következtében 24 utast kellett kórházba szállítani, közülük 14 személyt könnyebb sérülések miatt továbbra is a kórházakban ápolnak, hármójukat viszont a Vajdasági Klinikai Központba szállították.

A Szabadkára szállított lengyel állampolgárokat Nenad Sekulić, a városi rendőrőrs vezetője és Horvát Tímea polgármester-helyettes látogatta meg.