2024. április 19., péntek

Megtelt a tópart

Az első lépések egy turistaközpont kialakításához

Rendezett terület várta a hétvégén tapasztalható kánikula hatására a Topolyai-tó partjára kilátogató fürdőzőket. A tó strandja megtelt, és némi túlzással azt is állíthatjuk, hogy vasárnap, a délutáni órákban egy törölközőnyi szabad hely sem akadt. Fiatalokkal, idősekkel és teljes családokkal is találkozhattunk Vajdaság egyik legtisztább vizű tavánál, amelynek partján, mint már arról korábban beszámoltunk, nagy mennyiségű kavicsot szórtak ki, hogy ezzel is javítsanak a strandolási feltételeken. Emellett a mólókat is felújították, pótolták a hiányzó és korhadt deszkákat.

Vajdaság több településéről érkező fürdőzők népesítették be a partot a hétvégén (Benedek Miklós felvétele)

Vajdaság több településéről érkező fürdőzők népesítették be a partot a hétvégén (Benedek Miklós felvétele)

A strandon minden adott volt a kellemes kikapcsolódáshoz, a bódéknál fagylalt, főtt kukorica, lángos, pljeskavica, sör, üdítők egyaránt kapható volt, és az árak is tűrhetőnek bizonyultak. Ugyanakkor többen az otthonról hozott húst sütögették a fák között, vagy éppen a padok egyikén ülve az otthon elkészített szendvicset ették, az otthon behűtött sört, üdítőt itták. Minderre megvan a lehetőség, hisz a terület nincs bekerítve, és senki nem tiltja vagy ellenőrzi a bevitt ételt, italt. A gyerekeket trambulin várta, kipróbálhatták a lovaglást, és vízibicikli bérlésére is volt lehetőség, ugyanakkor a játszótér is megtelt gyerekekkel, szülőkkel.

A közelmúltban a területre látogatott Kislinder Gábor, Topolya polgármestere is, mivel a terület a helyi önkormányzat és a helyi közösség számára egyaránt nagy jelentőséggel bír, hisz a vezetőség nem titkolt célja, hogy a tóparton egy turistaparadicsom alakuljon ki.

– A védetté nyilvánítás óta megváltozott a tóhoz való hozzáállás, hisz pontosan meg van állapítva, hogy mit, hogyan és mikor kell tenni, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatnak most már sokkal egyszerűbb a dolga, hiszen pontosan tudja, hogy mi a feladata. A következő költségvetés kialakításakor már fel lehet mérni, hogy a terület rendezése, ha úgy teszik a Mezőgazdasági Iskolától a szélmalomig, milyen ráfordításokat igényel – fogalmazott a polgármester, akitől azt is megtudtuk, hogy az önkormányzat szándékában állt a szélmalom megvásárlása is, ám egy jogi malőr miatt magánkézbe került az épület. A polgárokkal való egyeztetés során kitűnt, hogy a topolyaiak azt szeretnék, hogy a szélmalom a topolyaiak kezébe kerüljön, tudtuk meg Kislindertől. A polgármester emellett kiemelte a környezetvédelem fontosságát is, ugyanakkor kitért a turisztikai szempontokra is:

– A tó környékének rendezési tervezetében szerepel egy turisztikai központ, aminek a kialakítása már elkezdődött. Két pályázaton már nyertünk, és ennek köszönhetően el tudtuk végezni az autóskemping területének elrendezését és bekerítését. A testvértelepüléseinkkel együtt egy határon átnyúló IPA-pályázatra is benyújtottuk a szükséges dokumentumokat, amivel el tudnánk kezdeni a víkendtelep kiépítését – mondta Kislinder, aki arról is beszélt, hogy a parkoló kialakítása mellett ugyanolyan fontos a terület gyalogos úton történő megközelítésének rendezése is, az utak tatarozásával, ugyanakkor arra is kitért, hogy a közmunkaprogram keretein belül húsz embert foglalkoztatnak, akik a tó környékének rendben tartásában segédkeznek.