2024. április 19., péntek

Évfordulók jegyében

Előkészületek a temerini Illés-nap megünneplésére

Már csak egy hét választ el bennünket az Illés-naptól (július 20-a), Temerin fogadalmi ünnepétől. Az ünnep megszervezését a civil szervezetekkel karöltve az I. Helyi Közösség vállalta. A szervezésben résztvevők már több megbeszélést tartottak. Ezeken eldöntötték, hogy az ünnepség az évfordulók jegyében zajlik. 1332-ből származik a település nevének első írásos említése (685 éve), 164 éves az Illés-napi fogadalom és 20 éves a Kertbarátkör. Az önkormányzat egymillió dinárral támogatja az ünnepség megszervezését. A támogatást a helyi közösségnek utalják át, így a civil szervezetek költségeire is ebből a forrásból meríthetnek, nem kell egyenként támogatásért az önkormányzathoz fordulniuk. A Kertbarátkör is pályázott és kapott támogatást alapítványtól költségeire.

Temerin központja (Góbor Béla felvétele)

Temerin (Góbor Béla felvétele)

Döntés született arról is, hogy a zászlós felvonulási menet a polgárok, a civil szervezetek és meghívott rokon egyesületeik, magyar ruhás kislányok, népviseletbe öltözött gyerekek és fiatalok részvételével, a Szécsen-parkban levő kertészlak elől induljon a Népfront utcán a Petőfi Sándor utcáig, majd jobbra fordulva a főutcán a plébániatemplomig halad a 10 órai ünnepi nagymisére. Az új kenyeret és bort megáldásra az idén is az iskolák legjobb tanulói viszik. A felvonulásban résztvevő fogatok díszítését, búzakalász-kitűzők készítését a Boldog Gizella kézimunkacsoport már elkészítette.

Az idén is számos kísérőrendezvény teszi gazdaggá az Illés-napi ünnepséget. Már holnapután, pénteken 17 órakor a Kókai Imre Általános Iskola központi épületében megnyílik Vígh Lóránd természetfotóinak kiállítása és az amatőr képzőművészek tárlata. Ugyanezen a napon 19 órától horgászverseny a járeki halastón.

Vasárnap július 16-án 18 órától a Tájházban nyílik néprajzi kiállítás. 19 órai kezdettel a Juhász Zenekar koncertje, táncházzal. A rendezvényre a szervezők várják a Temerinből elszármazottakat is, a műsor kezdete előtt kerül átadásra az idei TAKT-oklevél. 20 órakor a Gulyáscsárdában aratóbál terménybemutatóval, és a legjobb búzatermelő kitüntetése.

Kedden, július 18-án 17 órakor az Iparosok és Vállalkozók Egyesületének székházában régi mesterségek és céhkönyvek kiállítása. Este alkalmi borkóstoló a Vindulo borházban, az Ifjúsági Otthonban pedig közös éneklés a Juventus énekkarral.

Szerdán, július 19-én 10 órakor a vásártéren a Prosperitati-pályázat nyerteseinek mezőgép-bemutatója, 17 órakor a telepi iskola épületében az I. Helyi Közösség és a Kertbarátkör kézimunkázói közös kiál1ításának a megnyitója, ugyanakkor a Kertbarátkör terménybemutatója, valamint a legszebb konyhakertek programban résztvevők kertjeinek videobemutatása és a Szigeti Sándor Méhész Egyesület kiállítása, este jurtaállítás az udvarban, 19 órakor keresztúti ájtatosság a kálvárián. 20 órakor Néptáncest a Szirmai Károly MME szervezésében a színházteremben.

Július 20-án, csütörtökön – Illés próféta napján – 8.30-kor gyülekezés a Szécsen-park előtt, 8.45-kor postagalambok röptetése, majd 9 órakor ünnepi menet indulása az új kenyérrel az ünnepi nagymisére. Menetszervezők a Kertbarátkör, a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, valamint az Iparosok és Vállalkozók Egyesülete.

10 órakor ünnepi szentmise kenyérszenteléssel a Szent Rozália-plébániatemplomban, majd a templom falánál Temeri Lőrinc (Laurentius de Temeri) emléktáblájának megkoszorúzása, 16 órakor az Őszirózsa vegyes kórus és a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület közös ünnepi koncertje a templomban. Délután és este a telepi iskola udvarában művelődési és más műsorok. 20.30-kor ünnepi köszöntők, kenyérszegés, 21 órakor vacsora, hajnalig tartó mulatság, amelyen a The End együttes muzsikál majd. (Jegyek még kaphatók a Papirus üzletében és a Kertbarátkörben).

Szombaton, július 22-én tartják a Ferenc József-csatornán a Jó Pajtás gyermeklap horgászversenyét és az agyaggalamblövő-versenyt. Délben kezdődik a 3. Sörös Szilveszter labdarúgó-emléktorna, öregfiúk, labdarúgócsapatok részvételével.