2024. április 24., szerda

Bővül a rendezvényturizmus

Palicsot és Szabadkát attraktív idegenforgalmi helyszínné alakítanák

Szerdán Szabadkára látogatott Rasim Ljajić kormányalelnök, kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter, aki megtekintette a Palicson nemrégiben felújított Nyári színpadot és a Termálfürdőt, melynek munkálatait az illetékes minisztérium finanszírozta.

(Fotó: Lukács Enikő)

(Fotó: Lukács Enikő)

Nebojša Daraboš, a Palics Park Kft. igazgatója a találkozón megköszönte a miniszter látogatását és a kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs minisztériumnak azt az anyagi, erkölcsi és szakmai támogatást, melyet Palics kap, hogy a helyi idegenforgalmat magasabb szintre emelhesse.

– A Nyári színpad felújítására tízmillió dinárt kaptunk, a munkálatok pedig egy hónap alatt le is zajlottak. Úgy véljük, ez az objektum már az idei szezonban, de különösen a jövőben nagyban hozzájárul majd a palicsi rendezvényturizmus fejlesztéséhez. A színpadon jelenleg is éppen folyik a munka, hiszen estére Sergej Ćetković ad itt koncertet, így máris azt mondhatjuk, hogy igazolta magát ez a befektetés. A Termálfürdő is nagyon rossz állapotban volt, s nagy szükség volt már a felújítására, s az ebben nyújtott segítségért külön szeretnék köszönetet mondani – nyilatkozta az igazgató.

Rasim Ljajić elmondta, Szabadka és Palics egyike annak a tizennyolc fontos idegenforgalmi helyszínnek, amelyek kiemelt helyen szerepelnek a turisztikai fejlesztési stratégiában, Palics pedig az öt legfontosabb turisztikai helyszín egyikének számít, melyben a legnagyobb potenciálok rejlenek.

(Fotó: Lukács Enikő)

(Fotó: Lukács Enikő)

– Sajnos Palics esetében is elmondható, hogy a lehetőségekről és a potenciálokról beszélünk, és nem a konkrét eredményekről. Annak tekintetében, hogy Szabadka és Palics mi mindent tud felkínálni a turistáknak, nem lehetünk elégedettek a forgalommal, éppen ezért a minisztérium, a tartomány és a város szempontjából is egyik legfontosabb feladatunk, hogy Palicsot és Szabadkát jelentős turisztikai helyszínné változtassuk, mely már most nagyobb forgalmat valósít meg, mint korábban. Sokkal többet kell tennünk a turisztikai infrastruktúra kiépítéséért, melyre a jövő évben sokkal nagyobb összeget fogunk elkülöníteni, illetve a legfontosabb projektumok közé tartozik, hogy a Nyári színpadot teljes egészében felújítsuk, folytatódjon a medence felújítása, és nagy szükség lenne egy akvapark kiépítésére is. Mintegy negyven sportrendezvényre, művelődési és zenés rendezvény megtartására kerül sor Palicson, melyet tovább kell növelni, s olyan turisztikai kínálatot kialakítani, mely tartalmasabb, sokszínűbb, s ami lehetővé teszi, hogy Szabadka és Palics egész évben attraktív idegenforgalmi helyszín legyen, melyhez minden adott, csak dolgozni kell rajta – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, a beruházások terén két-három dologra fognak összpontosítani, melyek nem csak a turisztikai forgalmat növelik meg, hanem a magánszektort is megmozgatják és további szálláshelyek és szórakoztató tartalmak épülhetnek ki.