2024. április 18., csütörtök
MAGYARKANIZSA KÖZSÉG

Bérbe adták a gyógyszertárakat

Kedden délelőtt írta alá az együttműködési szerződést Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere és Nebojša Vučković, a Neofarm gyógyszerészeti családi vállalkozás tulajdonosa.

Fejsztámer Róbert és Nebojša Vučković aláírja a szerződést (Puskás Károly felvétele)

Fejsztámer Róbert és Nebojša Vučković aláírja a szerződést (Puskás Károly felvétele)

Mint ismeretes, a község területén igen komoly akadályokba ütközött a gyógyszerellátás, illetve a településeken lévő gyógyszertárak üzemeltetése. Az államiak a magánpatikák megjelenésével áldatlan helyzetbe kerültek, nem tudtak versenyképesen megjelenni a piacon. A problémát orvosolandó, az önkormányzat néhány hónappal ezelőtt olyan javaslattal állt elő, miszerint megoldást az hozhat, ha a településeken lévő gyógyszertárakat bérbe adják, ám nem akármilyen feltételekkel. A pályázónak ugyanis tíz évre kell bérbe vennie az ingatlant, legalább négy gyógyszertárral és húsz alkalmazottal kell már rendelkeznie, a bérleti díj felét pedig a bérbevétel után harminc nappal ki is kell fizetnie. A bérbeadásra vonatkozó pályázatban hat település: Magyarkanizsa, Horgos, Martonos, Kispiac, Orom és Oromhegyes gyógyszertárait kínálták föl a potenciális bérlőknek úgy, hogy azokban az egészségbiztosító receptjeire is kiválthatók legyenek a gyógyszerek, a régi dolgozók megmaradjanak, a raktáron lévő orvosságokat pedig szintén átvegye a bérlő.

Egyetlen ajánlattevőként, a követelményeknek megfelelve, a csókai Neofarm jelentkezett. A bérlő, Nebojša Vučković elmondta, ő maga 23 éve van a gyógyszeriparban, és fiai is követik őt a megkezdett úton. Egyelőre a megszokott munkaidőben fogják nyitva tartani ők is a gyógyszertárakat, de ha lesz rá igény, attól sem zárkóznak el, hogy hosszabbított munkaidővel dolgozzanak.

Fejsztámer Róbert polgármester kifejtette:

– A program végső és egyben kezdő fázisához érkeztünk. Befejeztünk egy hosszú, több hónapig tartó folyamatot, amikor a pályázatot ki kellett írni, meg kellett találni a megfelelő vállalkozót, aki tudja ezeket a szolgáltatásokat végezni, és most pont került a mondat végére a szerződés aláírásával. Ugyanakkor a mai dátummal elindult egy új időszak is, amely legkevesebb tíz évre terjed ki, amikor a vállalkozó üzemeltetni fogja ezeket a gyógyszertárakat.

A polgármester kifejezte reményét, hogy azon a hat településen, ahol átvette a Neofarm a gyógyszertárak üzemeltetését, a polgárok hamarosan, már szeptembertől érezni fogják a minőségi szolgáltatás nyújtotta előnyöket.