2024. március 28., csütörtök

Óriási a viharkár Gomboson

Nyugat-Bácskában több hektáron verte el a jég a szóját és a kukoricát

Kedden este érkezett meg Vajdaságba a hidegfront. Nyugat-Bácskában először felfrissülést hozott a kora esti eső, majd néhány órával később több helyütt is vihar csapott le. Kedd este fél kilenc tájban kezdett esni az eső, és fél óra alatt négyzetméterenként két liter csapadék hullott Zomborra. Néhány órával később, már szerdán hajnalban pedig a városra is lecsapott a vihar.

A vihar északnyugatról érkezett mintegy 60 kilométeres óránkénti sebességű széllel. Háromnegyed órán át zuhogott az eső, ami újabb 12 liter csapadékot eredményezett.
A vihar és az esőzés három hullámban zúdult le Gombosra. A falu környékén mintegy 40 hektáron megsemmisült a szója és a kukorica. A házak tetőzete 70–80 százalékban valamilyen károsodást szenvedett, hosszú időn át áram nélkül maradt a falu. A vihar koros fákat csavart ki tövestől, valamint villanyoszlopokat is kidöntött, hiszen tornádó száguldott át a településen. Az ítéletidő hatalmas jégveréssel járt, aminek következtében szükségállapotot kellett kihirdetni, és ideiglenes elszállásolást találni a viharkár által leginkább megrongált cigánytelep lakóinak. Bizonyára az iskolában, vagy a művelődési házban, ahogy hallottuk a helyi közösség tanácselnökétől, Blagojević Máriától. A kár mértékéről egyelőre becslés sincs, de az biztos, hogy tetemes.
A vihar hasonló nagy kárt okozott Hódságon is. A beszámolók szerint a városból Zomborba vezető közút mellett a szél gyökerestől tépte ki a fákat a földből és dobta rá az útra. A viharban diónagyságú jég is esett, amely 500 hektáron verte el a szóját.
Szerdán már újra igencsak meleg volt. A reggeli órákban és délelőtt még kellemes volt a hőmérséklet, és az előrejelzések szerint mától már tartósabb enyhülésre is számíthatunk.
Újabb nagy esők nem várhatók, ennek ellenére a Duna vízszintje szombatra a jelenlegi 32-ről 80 centiméterre emelkedik.