2024. március 28., csütörtök
TENISZ

Đoković félvállról vette

A tervezettnél egy nappal később – mivel előző este nagyon elhúzódott a Müller–Nadal meccs – és a reméltnél alacsonyabb színvonallal Novak Đoković bejutott a wimbledoni negyeddöntőbe. Đoković 6:2, 4:1-ig jól játszott a francia Adrian Mannarino ellen, azután mintha félvállról vette volna az egészet, de rutinosan nyert. Đoković következő ellenfele ma a cseh Tomáš Berdych, akivel a mérlege 25:2-re áll.

Habár a jóslatok mást sugalltak, a férfi negyeddöntő hétfői műsorának központi eseménye Rafael Nadal és Gilles Müller meccse lett. Nagy meglepetésre a luxemburgi nyerte az első két játszmát, miután azonban Nadal gyorsan egyenlített, a spanyol győzelmét vártuk. Óriási csata következett, a döntő játszma 2 óra 15 percig tartott, végül Müller kihasználta az 5. meccslabdát.

A Müller–Nadal mérkőzés árnyékában maradt Roger Federer és Marin Čilić jó játéka és gyors győzelme, Murray bajlódása Benoît Paire-rel, valamint további három ötjátszmás meccs, melyek két ifjonc, Dominic Thiem és Alexander Zverev vereségeivel zárultak, míg a nagy adogatók csatájában Sam Querrey felülmúlta Kevin Andersont, és ma Murray skalpját is megszerezhetné. Igencsak érdekes lehetne Čilić és Müller mérkőzése, míg Federer kimondott esélyesként a tavalyi döntős Miloš Raonić ellen lép pályára.

A női nyolcaddöntő utolsó meccsein Coco Vandeweghe kiütötte Caroline Wozniackit, Johanna Konta három játszmában nyert Caroline Garcia ellen, Simona Halep pedig szertefoszlatta Viktorija Azarenka nagy visszatérési álmait, egyben esélyt teremtett saját magának a világelsőség megszerzésére. Halepnak győzelem kell Konta ellen, hogy átvegye a női trónt, ami egyáltalán nem lesz könnyű. Mérlegük 2:2-re áll, Halep kétszer Fed-kupa-meccsen nyert, Konta pedig nemcsak a hazai pálya előnyét élvezi, hanem azért is szívesen győzne, mert tavasszal Ilie Năstase rendkívül csúnyán nyilatkozott róla.

Perugiában hétfőn este végre megtartották a challenger sorsolását, és megtudtuk, hogy a 7. kiemelt Györe László ma a litván Ričardas Berankisszal kezd. Ha a zentai teniszező visszavág a két éve Ortiseiben elszenvedett vereségért, második ellenfele vagy az ausztrál Marc Polmans, vagy pedig a tunéziai Moez Echargui lesz.

Båstadban Dušan Lajović és Filip Krajinović győzelemmel kezdett, Braunschweigben Fucsovics Márton nyert, Balázs Attila viszont kiesett.

Alacsony ajtó

Rafael Nadal babonás ember, aki minden meccs előtt és közben végigcsinálja a megszokott mozdulatokat, mintha attól függne minden egyes találkozójának az eredménye. A rituálé ugyan nem segít, viszont megnyugtatja őt, és számára ez a legfontosabb. Nem szereti, ha valaki megzavarja az „előkészítő munkálatok” közben, például kimondottan nem tetszik neki, ha odébb teszik vagy felrúgják a pontos helyre tett vizes üvegeit. Egyik szokása, hogy amíg a folyosón várja, hogy pályára hívják, ugrándozik. Ezt tette hétfőn is, de nem vette észre, hogy az ajtóban áll, és jól belefejelt a nem nagyon magasra tett felső vízszintes deszkába. Biztos fájt, de egy mosollyal elintézte az egészet.

Eredmények

WIMBLEDON. – A férfitorna nyolcaddöntőjében: Đoković–Mannarino 6:2, 7:6, 6:4, Federer–Dimitrov 6:4, 6:2, 6:4, Müller–Nadal 6:3, 6:4, 3:6, 4:6, 15:13, Murray–Paire 7:6, 6:4, 6:4, Čilić–Bautista 6:2, 6:2, 6:2, Querrey–Anderson 5:7, 7:6, 6:3, 6:7, 6:3, Berdych–Thiem 6:3, 6:7, 6:3, 3:6, 6:3, Raonić–A. Zverev 4:6, 7:5, 4:6, 7:5, 6:1. Nők, nyolcaddöntő: Vandeweghe–Wozniacki 7:6, 6:4, Konta–Garcia 7:6, 4:6, 6:4, Halep–Azarenka 7:6, 6:2.

BÅSTAD. – A challenger 1. fordulójában: Krajinović–Garin 6:1, 6:1, Lajović–Ericsson 4:6, 6:4, 6:2.

BRAUNSCHWEIG. – A challenger 1. fordulójában: Stebe–Balázs 4:6, 7:5, 6:2, Fucsovics–Pella 7:6, 3:6, 6:2.

BUDAPEST. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Martincová–Jakšić 4:6, 7:5, 6:2, Škamlová–Stollár 6:1, 6:3, Kozlova–Gálfi 6:7, 6:2, 6:7.

TORINO. – A női ITF-torna 1. fordulójában: Radanović–Cavalle 6:1, 6:0.