2024. április 25., csütörtök

Gülen nem menekül el a kiadatás elől

A tavaly júliusi sikertelen törökországi puccskísérlet fő felelősének kikiáltott Fethullah Gülen muszlim hitszónok nem menekül el az Egyesült Államokból, és elfogadja, ha Washington úgy dönt, hogy átadja őt Ankarának - írta a Reuters hírügynökség.

A 79 éves Gülen a pennsylvaniai Saylorsburgben található otthonában adott interjút, amelyet a hírügynökség szerdán publikált. Ebben a hitszónok tagadta a török kormány februári állítását, hogy Kanadába készül a kiadatás elkerülése érdekében.

"A szóbeszédnek semmi valóságtartalma nincs" - szögezte le. "Ha az Egyesült Államok úgy látja, hogy ki kell adnia engem, akkor visszamegyek Törökországba" - tette hozzá.

Recep Tayyip Erdogan török elnök és a török kormány azzal vádolja Gülent, hogy hálózatának segítségével párhuzamos államot épített ki Törökországban, és ő szervezte meg a tavaly júliusi sikertelen puccskísérletet. Az erőszakcselekményekben több mint 240-en vesztették életüket. A hitszónok következetesen tagadja, hogy bármi köze lett volna az egy évvel ezelőtti eseményekhez. Bár Erdogant diktátorhoz hasonlította, saját bevallása szerint sohasem támogatta a hatalmának erőszakos megdöntésére irányuló kísérleteket.

A török elnök májusban azt mondta, hajlandó a végsőkig elmenni Törökország kiadatási követelésével, de az elmúlt egy évben vajmi kevés előrelépés történt az ügyben. Bár Erdogan személyesen Donald Trump amerikai elnöktől kérte Gülen kiadatását, Ankarától döntő bizonyítékokat várnak a hitszónok szerepére vonatkozóan.

Gülen elmondta: reméli, hogy a Trump-kormányzat nem tesz eleget Erdogan követeléseinek.

Fethullah Gülen korábban Erdogan mentora és egyik legszorosabb szövetségese volt, de támogatottsága egyre csökken hazájában. Nemcsak a kormánypárt híveinek körében népszerűtlen: az ellenzék nagy része ugyanúgy elítéli, mert szerintük hálózatán keresztül próbálta meg évtizedeken át aláásni a modern török köztársaság szekuláris alapjait. Hizmet (szolgálat) nevű mozgalmát - amely iskolákat, vállalkozásokat és civil szervezeteket is felölel - a puccskísérlet előtt két hónappal terrorcsoportnak minősítette a török nemzetbiztonsági tanács. Az államcsíny utáni, százezreket érintő, átfogó tisztogatásban Gülen számos hívét is őrizetbe vették.