2024. március 29., péntek
GOMBASZÖGI NYÁRI TÁBOR

A cél a fiatalok elvándorlásának a megállítása

El kell érni, hogy a felvidéki magyar fiatalok szülőföldjükön tudjanak boldogulni, családot alapítani, gyermekeket vállalni, mert ez biztosít jövőt a helyi magyar közösségnek – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Gombaszögi Nyári Tábor keddi ünnepélyes megnyitóján.

Menyhárt József, az MKP elnöke és Potápi Árpád János (MTI)

Menyhárt József, az MKP elnöke és Potápi Árpád János (MTI)

A felvidéki magyar fiatalok nagy hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének számító Gombaszögi Nyári Tábor zászlófelvonással egybekötött ünnepélyes megnyitóján Potápi Árpád János és Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, illetve a tábor fő szervezője, Orosz Örs üdvözölte a táborlakókat.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára köszöntőjében a nemzetpolitika legfőbb célkitűzéseiről, illetve a felvidéki magyarság megmaradásának és megerősödésének lehetőségeiről és eszközeiről beszélt. Hangsúlyozta: a legfőbb célkitűzés a Felvidéken a helyi magyar fiatalok elvándorlásának megállítása, annak a lehetőségnek a megteremtése, hogy szülőföldjükön tudjanak boldogulni és családot alapítani, mert ezzel lehet jövőt biztosítani a helyi magyarságnak a következő évtizedekre, évszázadokra. Hozzátette: ennek a jövőnek a megteremtéséhez az említettek mellett a már meglévő intézményrendszer erősödésére is szükség van, illetve arra is, hogy a felvidéki magyarság egyházaiban és politikai képviseletében is megerősödjön. El kell érni, hogy újra legyen magyar párt a szlovák törvényhozásban, de még mielőtt az ehhez vezető megmérettetésre sor kerül, a felvidéki magyarságra idén ősszel megyei választás vár, amelyen a közösségnek össze kell szednie az erejét – fűzte hozzá Potápi Árpád János, aki egyúttal a Magyar Közösség Pártja (MKP) jelöltjeinek támogatását kérte a táborozóktól.

Az ünnepélyes megnyitó után a fesztivál helyszínén átadták Tompa Mihály újrafaragott szobrát is. Az eredetileg 1888-ban Faragó József szobrászművész által készített alkotást a kassai Éliás Ádám faragta újra a korabeli fotók alapján, s az elkészült alkotást az eredeti gránittalapzatra helyezték. A költő születésének 200. és a reformáció 500. évfordulója alkalmából készített műalkotást közösen leplezte Hafenscher Károly, a Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős magyar miniszteri biztos, Potápi Árpád János, Fazekas László, a szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, Nagy Ákos Róbert esperes és az alkotó.