2024. április 24., szerda

Thomas Gremingert javasolta EBESZ-főtitkárnak a szervezet állandó tanácsa

Thomas Gremingert terjesztette elő az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) új főtitkárának tisztségére szerdán a szervezet állandó tanácsa, miután kedden a soros elnökséget betöltő Ausztria külügyminisztere már közölte, hogy a svájci diplomata lehet az új vezető.

Lamberto Zannier hat éven keresztül volt az 57 tagállamból álló szervezet főtitkára, hivatali ideje július elsejével járt le, azóta senki nem töltötte be a posztot. Korábban úgy nyilatkozott, a szervezeten belüli megosztottság jele, hogy utód nélkül hagyja el hivatalát.
A tagállamok külügyminisztereinek keddi informális találkozóján egyetértés született további fontos pozíciókról is. Az utódlásokról már február óta zajlanak a tárgyalások - egészen keddig eredménytelenül.
A Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának (ODIHR) igazgatója Ingibjörg Solrun Gisladottir, Izland korábbi külügyminisztere lehet, a kisebbségi főbiztosi feladatokat az eddigi EBESZ-főtitkár, Lamberto Zannier látná el, a médiaszabadság-képviselő posztját Harlem Désir, a francia külügyminisztérium Európa-ügyekért felelős államtitkára tölthetné be.
Amennyiben nem érkezik kifogás, az ötnapos vétóidőszak lejártát követően július 18-án történhet meg a kinevezés.
"A jövőbeli főtitkár Kelet- és Nyugat-Európa bizalmát is élvezi, Greminger összekötő szerepére igencsak szükség lesz az elkövetkező években" - mondta Christian Nünlist svájci EBESZ-szakértő egy interjúban. Nünlist szerint Greminger már "kívülről ismeri a szervezet gyengéit és erősségeit is". A szakértő a következő időszak prioritásai között nevezte meg a páneurópai párbeszéd előmozdítását, az EBESZ intézményeinek erősítését, valamint a Kaukázusban, Ukrajnában és a Nyugat-Balkánon uralkodó konfliktus kezelését. Utalt arra is, hogy az EBESZ történetében most először maradt a szervezet néhány napra főtitkár nélkül.
Az 56 éves, végzettségére nézve történész, közgazdász és politológus Thomas Greminger 2014-ben a svájci elnökségi év alatt vezette az állandó tanács üléseit a bécsi Hofburgban, és elismerést szerzett az ukrajnai konfliktus kirobbanása után végzett válságkezelése miatt. Az ő irányítása idején egyezett meg az EBESZ 2014 márciusában arról, hogy történetének legnagyobb misszióját, ezerfős megfigyelőcsoportot küld Ukrajnába.