2024. március 29., péntek

Három és fél év börtönre ítélték Dulićot

Ítélet született az optikaikábel-botrány ügyében

Oliver Dulićot (a felvételen) a bíróság első fokon 3,5 év letöltendő, Nebojša Janjićot három év letöltendő, Zoran Drobnjakot pedig egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. A Belgrádi Különleges Bíróság ezzel ítéletet hozott Oliver Dulić volt környezetvédelmi miniszter, valamint Nebojša Janjić, a miniszter helyettese, valamint Zoran Drobnjak, a Szerbiai Utak Közvállalat igazgatója ügyében, amely szerint visszaéltek hivatali beosztásukkal, amikor a Nuba Invest vállalatnak munkaengedélyt adtak ki 2009-ben.

Noha a nyomozást még 2012-ben elindították, Dulić és munkatársai ellen 2015 júniusában kezdődött meg a bírósági tárgyalás, azt követően, hogy a bíróság az ügyet több alkalommal is visszaküldte az ügyészségre a vád pontosítása és részletesebb kidolgozása miatt. A meghallgatás során mindhárom vádlott tagadta bűnösségét.

Oliver Dulićot azzal terhelte az ügyészség, hogy szóban utasította Janjićot, adja ki az építési engedélyeket a Nuba Invest szlovén vállalatnak, hogy azok megkezdhessék a munkálatokat. Janjić eleget tett ennek az utasításnak, Drobnjak pedig 2009. szeptember 18-án kiadta a szükséges engedélyeket, miközben a vállalat nem rendelkezett azokkal a dokumentumokkal, amelyeket a tervezéssel és építéssel foglalkozó törvény, valamint a közutakról szóló törvény megkövetelt volna. A vád szerint a volt környezetvédelmi miniszter és munkatársa, valamint a közvállalat igazgatója visszaélt hivatali beosztásával, hiszen a Nuba Investnek lehetővé tették, hogy a Szerbiai Utak Közvállalat hatáskörébe tartozó állami utak mellett optikai kábelvezetékeket fektessenek le, mégpedig a legfontosabb közúti folyosók mentén: Belgrádtól Horvátország, Magyarország, Románia, Bulgária és Macedónia irányában. És amíg a Nuba Investet más hasonló érdekeltségű beruházó között kivételezettként kezelték, és így domináns pozícióba került ezeknek az útvonalaknak a kihasználásában, Dulić, Janjić és Drobnjak a vád szerint több mint 8 millió dináros haszonra tett szert.

Az ítélet kihirdetésén tegnap jelen volt Oliver Dulić és Nebojša Janjić is, Zoran Drobnjakot ügyvédje képviselte.

Hivatali visszaélés esetében a törvény értelmében 2–12 év letöltendő börtönbüntetés szabható ki, ennek megfelelően hozta meg a bíróság a tegnapi ítéletet. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak fellebbezhetnek ellene.