2024. március 29., péntek

Négy vajdasági regionális fejlesztési ügynökség jutott támogatáshoz

A pályázat során, amelyet a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság írt ki, négy akkreditált regionális fejlesztési ügynökség nyújtotta be projektumjavaslatát Vajdaság AT területén. A Bácska, a Bánát, a Pannonreg és a Szerémség regionális fejlesztési ügynökségek képviselői írtak alá szerződést tegnap Ognjen Bjelić tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkárral.

– Egyfajta mindent felölelő színteret és keretet szeretnénk létrehozni, ahová be tudunk kapcsolni minden érdeklődő felet a regionális és az általános gazdasági fejlesztés folyamatába egyaránt. Az első pályázat alkalmával összesen kétmillió dinár értékű támogatásról van szó. Egy-egy fejlesztési ügynökség 500 ezer dinár értékű pénzösszeget kap. A jövő évben ez az összeg nagyobb lesz, így létrehozunk egy olyan folyamatosságot, amely által mind a négy regionális fejlesztési ügynökséget be tudjuk kapcsolni abba a programba, amely a tartomány gazdasági fejlődési folyamatát hivatott elősegíteni – emelte ki Ognjen Bjelić.

A szabadkai Pannonreg Regionális Fejlesztési Ügynökség egy adminisztrációs rendszer kidolgozásáról szóló projektummal pályázott a titkárság támogatására, nyilatkozta Balassa Endre, az ügynökség topolyai irodavezetője.

Ognjen Bjelić átnyújtja a szerződést a nyertes pályázónak (Fotó: Dávid Csilla)

Ognjen Bjelić átnyújtja a szerződést a nyertes pályázónak (Fotó: Dávid Csilla)

– Reményeink szerint egy olyan nyilvántartást állítunk fel, amely által lehetővé válik alapító községeink projektumainak egyszerűbb és átláthatóbb kezelése, adminisztrációja, illetve statisztikai elemzése. E kezdeményezést már az elmúlt évben útjára indítottuk, terveink szerint az idén fejeződik be e folyamat. Az adminisztrációs rendszeren keresztül átláthatóbbá válik, hogy melyik szférában, illetve projektumban sikerül az átlagnál jobban teljesíteni, illetve mely terület az, amelyen gyengébb eredményeket értünk el az adott időszakban. Ez elsősorban abban fog igazán segíteni, hogy szemléltessük a döntéshozóknak mely téren sikeresek községeink, illetve mely szektorban értünk el kevésbé kielégítő eredményeket. Ezáltal rá tudunk mutatni azokra az okokra és következményekre, amelyek által még eredményesebben tudunk dolgozni – ecsetelte Balassa Endre.

A Bánát Regionális Társadalmi és Gazdasági Központ a projektumírás és tervezés folyamatát és módszerét szeretné felerősíteni a bánáti községekben. Irena Živković, az ügynökség igazgatója szerint a fejlődés sikere abban rejlik, hogy versenyképes projektumokat tudjunk benyújtani különböző európai és nemzetközi alapítványok pályázataira.

– Célunk a helyi önkormányzatok, valamint a bánáti régióhoz tartozó közvállalatok fejlesztése, illetve képzése, valamint arra való felkészítése, hogy minél több pénzeszközt, illetve támogatást tudjon szerezni. Ez olyan képzés, amely során a projektumírást sajátíthatják el, vagyis azt, milyen módon készítsék el a projektumot és hogy miként realizálják azt. A helyi önkormányzatok egyik problémája, hogy nem találnak és nem tudnak megtartani megfelelő szakembereket. Főként az infrastruktúra, az építőipar, valamint a humánerőforrások területén volna szükség képzésekre. Ugyanakkor más gazdasági területek is igényt mutatnak erre. Ez az oka annak, hogy elhatároztuk, folytatjuk ezt a gyakorlatot képzéseink terén. Ez a pénzeszköz is ebben lesz segítségünkre, hogy a bánáti régió és a közszféra területéről még több egyénnek legyen lehetősége tapasztalatot szerezni a projektumírásban.

Augusztus és szeptember folyamán újabb pályázatot fog megjelentetni a titkárság. A helyi önkormányzatok a titkárság internetes oldalán értesülhetnek a további információkról a pályázási feltételeket illetően.