2024. április 23., kedd

Megdrágul a városi közlekedés?

Valószínűleg öt dinárral emelik majd meg a tömegközlekedés díját Újvidéken

Pár hónappal ezelőtt az újvidéki képviselő-testület elutasította a városi tömegközlekedés díjának a megemelésére vonatkozó javaslatot.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Az elkövetkező időszakban azonban úgy tűnik mégiscsak kénytelen lesz elfogadni a drágítást. Miloš Vučević polgármester elmondta, hogy a városi költségvetés legutóbbi átütemezésével a Városi Közlekedési Közvállalatnak irányozták elő a legnagyobb támogatást, mivel a vállalatnak 30 millió dinárra volt szüksége ahhoz, hogy fedezze az üzemanyag-fogyasztás költségeit. – Mivel az újvidéki tömegközlekedés valószínűleg országos szinten is a legolcsóbb, elkerülhetetlennek tűnik a legalább 5 dináros árkorrekció. Az országban sokkal kisebb városokban is drágább a tömegközlekedés – magyarázta Vučević.

A Városi Közlekedési Közvállalat tavaly az éves tervének a beterjesztésekor már követelte a díjak emelését. A közvállalat illetékesei szerint a bevételeikből fedezni tudják a kiadásokat, de a befektetésekre már nem jut pénz. A Városi Közlekedési Közvállalatban egyelőre nem nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban.

A 021.rs hírportál emlékeztet arra, hogy a városi közlekedés díját utoljára 2013-ban emelték, ekkor 10 százalékkal drágult a buszjegy, azaz 50 dinárról 55 dinárra igazították az árát. 2013-ban a közlekedési vállalat 26,22 százalékos emelést követelt, mert szerintük ennyire lett volna szükség a közvállalat zavartalan működéséhez, de a városi parlament ezt nem hagyta jóvá.

Legutóbb 2013-ban drágult a városi közlekedés, akkor 50 dinárról 55 dinárra emelték a buszjegy árát (Dávid Csilla felvétele)

Legutóbb 2013-ban drágult a városi közlekedés, akkor 50 dinárról 55 dinárra emelték a buszjegy árát (Dávid Csilla felvétele)

Az idén tervben van egy tanulmány kidolgozása, amelynek következményeképp a városban zónák alapján határoznák meg a városi közlekedés díjszabását. A jelenlegi felosztás nem tükrözi a valós helyzetet, azaz a jegyárak nincsenek összhangban a távolságokkal, ugyanis egyes peremvárosi települések (Veternik, Futak) gyakorlatilag összeolvadtak Újvidékkel.

Az Urbanizam közvállalat és a Műszaki Kar 2008-ban készített tanulmánya rámutatott arra, hogy szükség lenne egy új, a városi zónák alapján készült díjszabási rendszer kidolgozására, a most bejelentett tanulmány pedig az új övezetek, azaz körzetek határait, és a buszjegy árának megfizettetési módszereit hivatott meghatározni.