2024. március 28., csütörtök

Tótisztítás rekorddöntéshez

Civil szervezetek tisztították meg a Topolyai-tó fenekének egy részét – Őszre világrekordot szeretnének itt dönteni a szabadkai búvárok

A szabadkai Spartak Búvárklub és a pobedai Szikra Civil Szervezet más egyesületekkel együttműködve már több alkalommal is szerveztek tófenéktisztítást. Ez alkalommal a topolyai víztározó tó gát előtti szakaszát tisztították meg a nagy mennyiségű felgyülemlett szeméttől. A környezetvédelmi szemponton kívül ezúttal egy rekorddöntési kísérlet is motiválta az akciót – mondta el lapunknak Milan Pavković, a Spartak Búvárklub elnöke.

– Ez alkalommal egy világrekord megdöntéséhez szükséges akció előkészületein fáradozunk, méghozzá az édesvízi víz alatti távúszás rekordjáén. A csúcsot a búvárklubunk tagjai szeretnék megdönteni, ezért vállaltuk magunkra a szervezői szerepkört. Már átadtuk a szükséges dokumentációt a hazai, valamint a nemzetközi illetékeseknek. A jelenlegi világrekord 200 méter egy lélegzetvétellel. Két fiú, Nenad Pavković és Branko Petrović, valamint egy lány, Milina Petrović fogják megkísérelni ennek a rekordnak a megdöntését. Két kategóriában fognak próbálkozni: kétlábas és egylábas kacsatalppal. Ha marad elég erejük, megkísérlik a csúcsdöntés kacsatalp nélkül is. Ez a harmadik kísérlet attól függ, hogy milyen erőnlétet tudnak addig elérni – mondta el Pavković.

A rekorddöntéshez a Topolyai-tó ideális: a látási viszonyok megfelelőek és a betongát is elég hosszú – tudtuk meg a búvárklub elnökétől. Szárazföldi és vízi mentőcsapatok fogják kísérni a csúcsdöntési kísérletet, valamint néhány csónak is készenlétben lesz. A rekorddöntési kísérletre szeptember 2-a és 20-a között fog sor kerülni, az időjárási tényezőktől függően. Az eredményt a Nemzetközi Búvár Szövetség (CMAS) képviselői fogják hitelesíteni – számolt be Pavković, majd a tótisztítási akció minden résztvevőjének megköszönte a segítséget.

A tótisztítás szervezésében nagy szerepe volt a pobedai Szikra Civil Szervezetnek. Mészáros Heléna, a szervezet elnöke arról számolt be, hogy már korábban is együttműködtek a Spartak Búvárklubbal.

– A Szikra a zentai nemzetközi búvártáborokban is segédkezett, így ez nem az első alkalom, hogy kapcsolatba kerülünk ezzel a tematikával. A tótisztítási akciónak elsősorban a technikai szervezésében vettünk rész: eszközöket gyűjtöttünk, valamint más civil szervezeteket is bevontunk. Emellett az akció résztvevőinek mi készítjük az ételt. Fontosnak tartjuk, hogy támogassunk egy ilyen jellegű akciót, mert jó példát mutatunk a civil szférának. Az ilyen jellegű megmozdulásokat minél tömegesebbé kell tenni, mert a környezetvédelmi tevékenységre szerény eszközök állnak a rendelkezésünkre – fogalmazott Mészáros.

A tótisztítási akcióban részt vettek a törökfalui és a gunarasi környezetvédelmi egyesületek is, a búvárok által kiszedett szemetet pedig a topolyai Komgrad Közvállalat szállította el.