2024. április 19., péntek

Örökség a nagyító alatt

Lezárult a Zsinagógához kapcsolódó kétéves edukációs projektum

Kedden mutatták be a most lezárult Örökség a nagyító alatt projektumot, mely az elmúlt két évben zajlott, és melynek központi témája Délkelet-Európa egyik legszebb szecessziós épülete, a szabadkai Zsinagóga volt. A projektum keretében az elmúlt két évben a kulturális örökség védelmére és irányítására vonatkozó számos oktató programra és szakmai fejlesztésre került sor, mely amellett, hogy magában foglalja magát a restaurálási munkálatokat, célja, hogy miután az év végéig elkészül a Zsinagóga felújítása, a jövőben minél több szereplő érdeklődését felkeltsék az épület sorsa és védelme iránt, s bevonják őket egy irányítási terv kidolgozásába, mely meghatározná az épület tartalmát, funkcióját, biztosítaná a minél megfelelőbb és folyamatos kihasználtságát, hiszen a felújítás után a legfontosabb kérdés az lesz, hogy mit kezdjünk egy ilyen épülettel.

A Zsinagóga komplexitása, történelme és jövője az irányítás tekintetében számos lehetőséget vet fel és kihívást állít elénk, egyúttal remek alkalom a tanulásra, a szakmai fejlődésre és egy kulturális örökség felújításának gyakorlati oldalába való betekintésre.

A jelenleg felújítás alatt álló Zsinagóga (Fotó: Gergely Árpád)

A jelenleg felújítás alatt álló Zsinagóga (Fotó: Gergely Árpád)

A projektum kapcsán tartott sajtótájékoztatón dr. Viktorija Aladžić építész úgy fogalmazott, a civil szektor sokat tud tenni a kulturális örökség megőrzéséért, és segítséget nyújthat ebben az ezzel foglalkozó intézményeknek is.

– Szabadka jellegzetes város, mely olyan kulturális identitással rendelkezik, amit meg kell őrizni. Ennek ellenére még mindig nem igazán figyelünk erre, hiszen itt élünk, nekünk mindez, ami körülvesz bennünket, természetes. A projektum során sor került egy tanfolyamra, melybe harminc hallgatót kapcsoltunk be, akik többek között megismerhették a Zsinagóga történelmét, betekintést kaptak az épület restaurálásába, a munkafolyamatokba, a megőrzés módjába, mechanizmusaiba, és azzal a kérdéssel is szembekerültek, hogy mit is lehet egy ilyen kulturális jelentőségű felújított épülettel kezdeni.

Dr. Višnja Kisić, az Europa Nostra Szerbia főtitkára hozzátette, a projektum során több szakmai szemináriumra, tanulmányi útra is sor került, s ez egy remek lehetőség volt a szakemberek és a hallgatók, azaz a jövő építészeinek képzésére is, akik első kézből ismerkedhettek meg egy kulturális örökség részét képező épület felújítási munkálatainak folyamataival, mechanizmusaival és szereplőivel.

A projektum az Europa Nostra Szerbia, Szabadka város, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet, a szabadkai Városi Múzeum, a szabadkai Építészeti Kar és a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet közös együttműködésében valósult meg.