2024. március 29., péntek

Csobbanási lehetőségek a kánikulában

Szabadkán három medence várja a felfrissülést keresőket

Napok óta tart a kánikula Szabadkán is, s a nyári hőséget kétségkívül vízpart mellett lehet a leginkább elviselni. Az elmúlt napokban a napközbeni legmagasabb hőmérsékletek 35 Celsius-fok körül, illetve afelett alakultak, így aki tehette, az biztosan a strandolást választotta a nagy melegben. Igaz, az előrejelzések szerint holnaptól csökken a hőség, de szinte előttünk még az egész nyár, és bőven lesz alkalmunk kihasználni a szabadkai strandok kínálta felfrissülést.

Akik nem olyan szerencsések, hogy a felforrósodott lakásból kilépve vagy éppen egy végigizzadt munkanap végén a kertjükben felállított hűs vizű medence várja őket, azoknak sem kell elkeseredniük, hiszen több lehetőség közül is választhatnak, ha a víz mellé vágynak. A nyári fürdőidény legnépszerűbb helyszíne ilyenkor a sétaerdei városi medence, amely a régi áron várja a látogatókat. A sétaerdei medence hétfőn 6 és 7.30, majd 12 és 18 óra között várja a csobbanni vágyókat, keddtől péntekig 6 és 7.30, majd 11 és 18 óra között tart nyitva, szombaton és vasárnap pedig 6 és 7.30, majd 11 és 19 óra között üzemel. Az 5 éven aluli gyermekek számára ingyenes a belépés, az 5 és 12 év közötti gyermekeknek szóló napi jegyek hétköznap 50, hétvégén 100 dinárba kerülnek, a felnőttek hétköznap 110, hétvégén 150 dinárért hűsölhetnek a medence mellett, a nyugdíjasok pedig 50 dináros áron válthatnak napi jegyet.

A nyári fürdőidény legnépszerűbb helyszíne a sétaerdei városi medence (Fotó: Lukács Enikő)

A nyári fürdőidény legnépszerűbb helyszíne a sétaerdei városi medence (Fotó: Lukács Enikő)

A Stadion Közvállalat keretében működő másik objektum a Harcosok sorakozója lakótelepi uszoda, mely a nyári hónapok alatt is várja a látogatókat. A két medence mellett wellness, edzőterem és szépségszalon is a látogatók rendelkezésére áll. A nagy medence hétköznapokon 6-tól 17 óráig várja a szabadkaiakat, illetve hétfőn, szerdán és csütörtökön este tíz órától éjfélig éjjeli fürdőzésre is lehetőség van, hétvégén pedig reggel hat órától egészen éjfélig használható a nagy medence. A kis medence hétköznapokon 6-tól 16 óráig használható, ezenkívül hétfőn, szerdán és csütörtökön 22 órától éjfélig van lehetőség fürdeni, szombaton és vasárnap pedig 6-tól 9-ig, majd 15 órától éjfélig várják a látogatókat.

Az uszoda használata a 7 éves kor alatti gyermekek számára ingyenes, azonban kötelező felnőtt jelenléte, a 7 és 12 év közötti gyermekek számára 100 dinár a belépő, a felnőttek pedig 200 dinárért válthatnak napi jegyet. A nyugdíjasok számára a belépő 100 dinár. Az egyetemi hallgatók az index felmutatásával 150 dináros áron vehetik igénybe a medencéket, illetve 500 dinárba kerül az öt személy részére szóló családi jegy.

A nemrégiben felújított Palicsi Termálfürdő június 24-én nyitotta meg kapuit a fürdőzők előtt, akiket hétfő kivételével minden nap két 36 fokos vizű medence várja, az egyik a felnőttek, a másik a gyermekek részére. A Termálfürdő 9 órától 19 óráig fogadja a fürdőzőket, a felnőttek 300, a nyugdíjasok pedig 200 dinárért válthatnak napi jegyet. A diákjegy 100 dinár, a rokkantak és fogyatékkal élők számára a belépőjegy 50 dinár, emellett lehetőség van csak a délutáni órákra, azaz 14-től 19 óráig szóló jegyet is kiváltani 200 dináros áron. Húsz főt magában foglaló csoportos jegyet is lehet vásárolni, melynek keretében a felnőttjegy 240 dinár, a diákjegy 80 dinár, a nyugdíjasok pedig 160 dinárért tudnak így jegyet váltani. A Szabadkán lévő bejegyzett vendéglátóipari objektumok vendégei számára a napi jegy 200 dinárt tesz ki.

Akik jobban kedvelik a természetesebb környezetet és vizet, azok a nyár folyamán szívesebben időznek a Palicsi-tó mellett, ahol a homokos strandon több kávézó, sportpálya, zuhanyzó várja az embereket, és bár az illetékes szervek szerint a tó vize továbbra sem alkalmas fürdésre, sokan vannak, akik még ennek ellenére is szívesebben mártóznak meg a Palicsi-tóban, mint valamelyik medencében. Őket az egész idény alatt korlátlanul várja a tó és a strand, hiszen sem munkaidő, sem belépődíj nem köti a csobbanni vágyókat.