2024. április 24., szerda

Nikola Tesla-napok

Az idén kétnapos rendezvénnyel készülnek a szervezők

A szabadkai „Lika” Likaiak Egyesülete szervezésében negyedik alkalommal kerül sor a Nikola Tesla-napokra Szabadkán, július 14-én és 15-én. A rendezvény első napján 17 órai kezdettel a városháza előcsarnokában egy Nikola Teslához kapcsolódó, egyedülálló kiállítást tekinthet meg a közönség, mely a Nikola Tesla Múzeum és a Politechnikai Iskola közös szervezésében valósul meg. Ezt követően 19 órától a városháza dísztermében a világhírű tudós, feltaláló életéről, munkásságáról tartanak fórumot, melyen többek között dr. Dragan Škorić, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia akadémikusa, dr. Dragan Stanić, a Matica Srpska elnöke és Nikola Žutić történész is előadást tartanak.

A rendezvény másnap, szombaton folytatódik Szentkúton a Szentkút-völgye Szűz Mária kápolnánál, ahol 9 órától egészen este nyolc óráig tart majd a színes program. A nap a bocsa golyós játékkal kezdődik, majd délben veszi kezdetét a zenés program, mellyel párhuzamosan megtekinthető lesz az innovátorok és a kézműves termékek kiállítása, illetve bővebb tájékoztatást lehet kapni a Pan Transplant Egyesülettől a szervátültetésről és a donori kártyáról.

Délután egy órakor a nap ebéddel folytatódik, a látogatókat 150 dináros áron babgulyás várja, az eladott ételből befolyó pénz egy részét pedig a Lika Egyesület az autista gyerekek megsegítésére, valamint a Harcosok sorakozója lakótelepi templom támogatására fordítja. Az ebédet követően hagyományos likai játékokat szerveznek, és a Politechnikai Iskola festőtáborának kiállítását is meg lehet tekinteni. 14 órától a gyerekeket rekreációs programok és kreatív műhely várja, 17 órakor pedig a program hivatalos részére kerül sor, melynek keretében felszólalnak az egyház képviselői, az innovátorok, támogatók és Szabadka város polgármestere is. A Nikola Tesla napok rendezvény szombaton este nyolc órakor zárul.

A rendezvény szentkúti helyszínére a Subotica-trans ingyenes autóbuszokat indít 10, 13 és 16 órakor, mely a Lifka Sándor Art Mozi előtti buszmegállóból indul az Ivan Sarić Műszaki Iskola, az Autóbusz-pályaudvar és a Pionir gyár érintésével, illetve vissza a városba, mely délben 15 órakor, majd végül 20.30-kor indul Szentkútról.