2024. április 24., szerda

Korszerű diagnosztika a legsúlyosabb betegségekre

Digitális mikroszkópot kapott a Vajdasági Klinikai Központ

Dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatásért felelős titkár és dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár meglátogatta a Vajdasági Klinikai Központ Kórtani és Szövettani Központját. Az intézetnek a tartományi kormány Felsőoktatási és Tudományos Kutatásért Felelős Titkársága révén egy korszerű vizsgálatokra alkalmas, a japán Sakura cég által gyártott Vision Tek digitális mikroszkópot adományozott.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Milošević örömét fejezte ki a projektum megvalósulása alkalmából, majd rámutatott a tartományi kormány politikájának folytonosságára az egészségügy terén.
– A sikeres beszerzés a Felsőoktatási és Tudományos Kutatásért Felelős Titkárság, az Egészségügyi Titkárság és a klinikai központ együttműködésének eredménye. A digitális mikroszkóp nagy előrelépés lesz a klinikai központ minden páciense számára – hangsúlyozta.
A titkár hangsúlyozta az adomány jelentőségét a tudományos kutatás szempontjából, és hozzátette, a mikroszkóp nagy ösztönző lesz a felsőoktatás számára.
– Egyszerre oldottuk meg az ápoltak és a leendő orvosok képzésének kérdését – mondta Milošević, majd reményét fejezte ki, hogy a jövőben is követni tudják majd a korszerű trendeket, és ehhez hasonló adományokkal elő tudják segíteni az egészségügyi rendszer fejlődését.
Gojković hangsúlyozta, az újvidéki Klinikai Központ egyszerre egészségügyi és felsőoktatási intézmény, utóbbi az Újvidéki Egyetem Egészségügyi Karával együttműködésben.
– A mikroszkóp beszerzése csak egy volt a sok közös projektum közül, a felsőoktatási titkárság által adományozott berendezés ára kb. 78 ezer euró. A műszer nagy értéket képvisel az egészségügyi rendszer számára, a legsúlyosabb betegségek lehető legkorszerűbb diagnózisát teszi lehetővé – emelte ki Gojković.
A titkár azt is elárulta, a tartományi kormány, az Egészségügyi Kar és a klinikai központ közös projektumának keretében az elmúlt hónapban sikerült felújítaniuk a teljes kórtani központot.
– A befektetés értéke 20 millió dinár volt, így a kórtani központ az egyik legkorszerűbb infrastrukturális épületünk lett a klinikai központon belül – mutatott rá Gojković.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Dr. Petar Slankamenac neuropszichiáter, a klinikai központ megbízott igazgatója háláját fejezte ki elsősorban a Felsőoktatási és Tudományos Kutatásért Felelős Titkárság aktivitása miatt.
– Összehangolt projektum volt a beszerzés a Nagybefektetési Igazgatóság, az Egészségügyi Titkárság és a Felsőoktatási és Tudományos Kutatásért Felelős Titkárság között. Nagy, erős műszert kaptunk, amely a környékünkön máshol még nincs, ezért büszkék vagyunk. A mikroszkóppal kiváló minőségű analíziseket tudunk készíteni minden kór- és szövettani mintáról – mondta a neuropszichiáter.
A szakember azt is elárulta, hogy éves szinten kb. 40.000 ilyen vizsgálatot igénylő eset fordul elő, ezért különösen fontos az emelt színvonalú munka a központban.
– Az egész régiónkban megmutathatjuk, hogy van, amiben élen járunk. Ennek a berendezésnek köszönhetően sok fiatal kór- és szövettani szakembert képezhetünk, majd ők továbbadhatják ezt a tudást. Hosszú távon nemcsak a mi betegeinken tudunk segíteni, hanem sokkal szélesebb körben is – ecsetelte a neuropszichiáter.