2024. április 16., kedd

Ez vagy te!

A szabadkai Klein house-ban megnyílt Újházi Adrienn kiállítása

Újházi Adrienn-nek, az újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves festészet szakos hallgatójának alkotásiból nyílt kiállítás pénteken este a szabadkai Klein house social bar & art gallery-ben. A Tat tvam asi!, vagyis Ez vagy te! címre keresztelt anyag a fiatal képzőművész negyedik önálló kiállítása, amelyen bioorganikus festményeit, assemblage-ait, rajzait, digitálisan készült makrofotóit mutatja be. A Tat tvam asi! azonban nem csupán klasszikus értelemben vett kiállításcím, hanem alkotói ars poetica is, ami szorosan kapcsolódik Szabó Lőrinchez, illetve a költő azonos című verséhez és annak intencióihoz. Szabó Lőrinc ugyanis a legnagyobb indiai eposz filozófiai értekezését foglalta versbe, és amellyel saját szavai szerint átjárást próbált biztosítani a régi és az új, a keleti és nyugati kultúra között, fel akarta oldani az egyoldalúságot, a tudatlanságot.

– Az élet eredőjeként számon tartott tojás után ennek a művészetnek a vele analóg jelentésű középpontja a mag. Mag a hó alatt, mag a hófehér géz alatt. Az évezredekre visszanyúló szimbólummal, amely szintén az eredőt, az origót jelképezi, Újházi Adrienn a felszín alattit, a vitathatatlan jelentősége ellenére gyakran háttérbe szorítottat kívánja megmutatni, ismét felszínre hozni. Nem elsősorban témájával, de mindenekelőtt az anyaggal üzen, azzal az anyaggal, amely valaha élő volt, alkotásaiban pedig organikus jellegét megőrizve továbbra is biológiai entitásként, azaz növényként, növényi részként funkcionál. Így tudósít az örök körforgásról, melyben egyaránt központi szerepet játszik az állandóság és a változás, mindaz, ami a születés és az elmúlás között van – hangzott el a kiállítást megnyitó Fehér Dorottya szövegében.

Adrienn kedveli a festészetben nem klasszikus anyagok használatát, mint amilyen a homok és a föld, illetve a növényi magvak és csírák, melyek révén munkái különleges textúrájúvá válnak. Az alkotásaiban megjelenő, erőteljesen domináló geometrikus formák, a kör és a négyzet a lefojtottságot és az alkotói szándék általi szabályozottságot képviselik, míg az alakzatokat kitöltő anyagok és színek – a fehér, a piros és a fekete – szabadságról, tisztaságról és a harmóniára való törekvésről árulkodnak – tudtuk meg a megnyitón, amelyet az OffGround nevű együttes koncertje követett.

Újházi Adrienn munkái augusztus 4-ig tekinthetők meg a szabadkai Klein house-ban.