2024. április 20., szombat
Európai Filmek 24. Palicsi Fesztiválja

Magyar filmek három programrészben is

Szombaton kezdődik az Európai Filmek 24. Palicsi Fesztiválja, amelyen július 21-ig mintegy 80 filmet vetítenek 11 programrészben. A fesztivál gerincét természetesen ezúttal is a versenyprogramban bemutatott 12 film képezi majd. A magyar, magyar–német, horvát, román–német–francia, német, olasz, görög–lengyel, francia, lengyel–német–cseh–svéd–szlovák, orosz–francia–belga–német, francia–német–holland–litván és szerb filmek a legjobb filmnek járó Arany torony-díjért, a legjobb rendezőnek járó Palicsi toronyért és a zsűri különdíjáért szállnak síkra. A zsűrit Kristi Puju román rendező, Tihana Lazović horvát színésznő, Nikola Đuričko szerb színész, Louise H. Johansen dán producer és Gust Van den Berghe belga rendező alkotja.

A versenyprogramban két magyar film is szerepel, szombaton 21.30-kor Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje, másnap, vasárnap 21 órakor pedig Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmje lesz látható a palicsi szabadtéri színpadon. A versenyfilmek sorát a Bojan Vuletić Rekviem J. asszonyért című alkotása zárja július 21-én 21 órakor.

A versenyfilmeket a palicsi szabadtéri színpadon láthatja a közönség, de lesz filmvetítés az Eurocinemában is, ahol a Párhuzamok és ütközések programrész 10 filmjét láthatjuk, a palicsi Abbáziában a fiatal európai alkotók mutatkoznak be, a Lifka Sándor art moziban az idén fókuszba kerülő horvát filmművészet alkotásait és az új magyar alkotásokat vetítik, a Szabadegyetem filmklubjában pedig az Eco Dox nevű programrész 8 dokumentumfilmje kerül vetítővászonra. A palicsi filmfesztivál filmjeiből emellett válogatást láthat a belgrádi közönség is a Fontana moziban.

Az Új magyar filmek ciklusban vetített filmek listája még nem ismeretes, de magyar alkotás e programrész és a versenyprogram mellett is látható lesz. A Párhuzamok és ütközésekben ott találjuk Kristóf György Out című szlovák–magyar–cseh drámáját és Török Ferenc 1945 című filmjét is.

A Lifka Sándor-díjat idén Christopher Hampton angol forgatókönyvíró és Slavko Štimac szerb színész veheti át.