2024. március 29., péntek

Babák a ketrecben

Művészeti installáció a gyermekek szexuális bántalmazásáról

Megfelelő kiállítóhely hiányában egy rendhagyó, a művészeti installáció témájához azonban mégis tökéletesen illő helyszínen, a Zenta város legszűkebb központjában található egykori Borelli cipőbolt elhagyatott üzlethelyiségében rendezték meg néhány nappal ezelőtt Nagy Abonyi Dávid, művésznevén Davie Játék-Szer című művészeti installációjának bemutatását, amivel a tehetséges zentai fiatal társadalmunk mind égetőbb problémájára, a gyermekek bántalmazására, a pedofíliára és a gyerekek elrablására igyekezett felhívni nemcsak a jelenlévők, hanem az egész közösség figyelmét is.

A Zentai Gimnázium tanulója szinte napra pontosan tavaly ilyenkor indította el azon akcióját, amelyben arra buzdította polgártársait, hogy elképzeléseinek megvalósításához segítsenek neki minél több játékbabát beszerezni, amelyeket egyfajta szimbólumként szándékozott felhasználni annak a bemutatására, hogy a gyermekeket bántalmazó, illetve szexuálisan zaklató emberek lényegében áldozataikat is játékszerekként kezelik és használják fel az egyáltalán nem egészséges „játékaikhoz”.

A zentai fiatalember az elmúlt két évben saját kiállításokkal rukkolt elő, az idén viszont úgy döntött, olyan témákat is feldolgoz, amelyek jelen vannak az életünkben, csak tabukként kezeljük őket, és nem akarunk beszélni róluk. Így született meg az az ötlet, hogy elsőként a gyermekek szexuális bántalmazására hívja fel a nyilvánosság figyelmét művészeti installációjával.

– Ezt a témát igazából mindig is lényegesnek tartottam, és átéreztem az ilyesmit átélt emberek, valamint a hozzátartózik fájdalmait – nyilatkozta Davie, aki elmondta, ez az installáció elsődlegesen arról szól, hogy ezeket a dolgokat nem szabad a szőnyeg alá seperni, beszélni kell róluk, megoldást kell találni rájuk, hiszen soha sem késő változtatni.

A művészeti installáció lényegében egyfajta idővonal, amelyen a látogató végigsétál. Az első mérföldkő egy babaház, porcelánbabákkal, ami az abszolút ártatlanságot, a naivitást, az érintetlen gyermekkort szimbolizálja. A következő állomása az installációnak a gyermekszobát jelképező matrac, rajta szétszórt és letépett ruhákkal, hajtincsekkel és vércseppekkel, amelyek a már megtörtént bántalmazásról tanúskodnak. A látogatók utolsó lépése pedig egy ketrechez vezet, amely tele van fej nélküli babákkal. Ezzel Davie arra igyekszik rámutatni, hogy az áldozatoknak mennyire nehéz beszélniük arról, ami velük történt, és sokan közülük inkább némán, ketrecben lévő babaként zárják magukba az átélt atrocitásokat, és őrlődnek egész életük során. Az installáció része egy külön kialakított helyiség is, ahol hangfelvételről szexuális bántalmazások áldozatai vallanak a velük történt dolgokról.

Davie az idei nyár folyamán több különböző fesztiválon is fellépett performanszaival. A következő ilyen szereplése augusztusban egy horvátországi fesztiválon lesz, ezután pedig lassan elkezd készülni a következő kiállítására, de mindemellett a mostani művészeti installációját is szeretné minél több helyen bemutatni.

Nagy Abonyi Dávid napilapunknak nyilatkozva elmondta azt is, hogy az installáció helyszínét illetően azért döntött az egykori cipőbolt mellett, mert miután az eddigi kiállítótermet átalakították kamaraszínházi teremmé, több lehetőség közül választhatott, ám amikor megtekintette az egykoron szebb napokat is megélt cipőboltot, nagyon megtetszett neki az elhanyagoltsága, hiszen az állapota – a kopott falak, a felpúposodott padló, a lógó fényforrások – tökéletesen illett a művészeti installáció témájához, és végül egyáltalán nem bánta meg, hogy a rendezvény helyszínéül éppen ezt a teret választotta.