2024. április 19., péntek

Újra egy asztalnál a nyugat-balkáni hatos

Triesztben tartják holnap a nyugat-balkáni államok negyedik találkozóját

Holnap kezdődik Triesztben a berlini folyamatokban részt vállaló nyugat-balkáni államok találkozója, amelynek alapvető célja, hogy gazdasági szempontból közelebb hozza az Európai Unióba törekvő államokat.

Az EU vezető politikusai előrelépést várnak a találkozótól, amelyen a nyugat-balkáni hatos egy asztalhoz ül Ausztria, Horvátország, Franciország, Németország, Szlovénia és Olaszország képviselőivel. Jelen lesz Federica Mogherini, az EU diplomáciai vezetője és Johannes Hahn, az EU bővítési biztosa is.

Szerbiát többek között Ana Brnabić kormányfő képviseli, és tárgyal majd Johannes Hahnnal és Miro Cerar szlovén kormányfővel, valamint külön tárgyalást folytat majd a Világbank és az Európai Beruházási Bank delegációjával is.

A találkozón egy közös akciótervet szeretnének megfogalmazni, amit az Európai Bizottság 7 millió euróval támogatna. A tervek szerint elfogadnak majd 7 közös projektumot is. Az Európai Bizottság arra számít, hogy az 500 millió euró befektetéssel, amit a nyugat-balkáni regionális projektekre fordítanak majd, újabb invesztíciók valósulhatnak meg mintegy 1,5 milliárd euró értékben.