2024. március 29., péntek

Szerbiában csak a földek tíz százalékára kötnek biztosítást

Szerbiában a megművelt földterületeknek mindössze a 10 százalékát biztosítják. Jóval elmaradunk a fejlett országok gyakorlatától, hiszen ezekben a biztosítási arány 50 százaléktól az ausztriai 70 százalékig terjed.

A hazai adatok szerint nálunk a 3.679.603 hektár mezőgazdasági földterületből csak 250-300 ezer hektárra kötöttek a tulajdonosok biztosítást – hangzott el a Dunav Biztosítótársaság, az Agrárújságírók Agropress nevű egyesülete és az erdővégi Trivanović borászat által szervezett szakmai tanácskozáson, melynek az agrárbiztosítás volt a témája.

– Kevés termelő biztosítja vetéseit, ültetvényeit, és ennek oka mindenképpen az anyagi helyzet, emellett azonban az is, hogy az emberek tájékozatlanok – állapította meg Nataša Novčić, a Dunav Biztosítótársaság mitrovicai kirendeltségének igazgatója. Az intézmény adatai szerint a gazdák leginkább a szántóföldi növényeket biztosítják, de újabban a gyümölcsösöket és szőlőültetvényeket is.

– Hektáronkénti héttonnás várható szőlőtermés esetén, ha feltételezzük, hogy 50 dinár a szőlő kilója, a biztosítási díj kb. 30.000 dinár hektáronként. Kollektív biztosítás esetén ez 18-20 ezer dinár lehet, de emellett még jelentős engedmények is vannak. A búza hektárjának biztosítási díja 2000 dinár körül van, ha nagyjából 5 tonnás hozamot és 20 dináros kilónkénti árat számítunk – ismertette Novčić.

A Mitrovica környéki, divoši Miloš Kevilj elmondta: az idén 10 hektárnyi búzájában esett kár.

– 2013-ban kötöttünk először biztosítást, és már abban az első évben is volt kárunk. Azóta rendszeresen biztosítjuk a termést. Az idén a búzánk egy részét jégverés érte, 50-60 százalékos a kár. A klímaváltozásra való tekintettel szerintem minden termelőnek biztosítást kellene kötnie – mondta Kevilj.

A témának szentelt összejövetelen ismertették a jószágbiztosítási feltételeket is. Mint elhangzott,

egy 50.000 dinárt érő tenyészkoca egyévi biztosítása kollektív biztosítás esetén kb. 4000 dinárba, egyéni biztosításkor viszont 5500 dinárba kerül. Hízósertések után egyedenkénti 19.000 dináros biztosítási összegre kollektív biztosításkor 600, individuális biztosítás esetén pedig 900 dinár a díj.