2024. március 29., péntek
LABDARÚGÁS

Vajdaság minden tájáról Tóthfaluba!

A tóthfalui Nyers István Labdarúgó-akadémia focipályáin július 2-ától 9-éig, vasárnaptól vasárnapig kisfocitábor zajlott, ahová Vajdaság minden szegletéből érkeztek a gyerekek, hogy az edzők irányításával csiszolják tudásukat.

Ezt a tábort már harmadik alkalommal szervezték meg, tehát most már hagyományosnak is nevezhető, és évről évre többen jelentkeznek, sőt idén túljelentkezés volt. Ezúttal hatvan gyerek rúgta a bőrt a falusi pályákon, melyek városi szinten is megállják a helyüket. Az újvidéki, szabadkai, zombori, topolyai és környékbeli 2004-es, 2005-ös korosztály képviseltette magát túlnyomórészt, de voltak a 2010-es generációhoz tartozók is, a legidősebb résztvevők 15 évesek.

Volford Tibor edző arról számolt be, milyen edzéseket tartottak nap mint nap:

– A futball alapjait tanulták itt a gyerekek. Igyekeztünk összerakni egy olyan képzést, amely átviszi őket a legalapvetőbb dolgoktól a picit komolyabbakig: az összjáték legalapvetőbb variációjáig. Ennek a tábornak az a célja, hogy mi is nagyjából feltérképezzük, hogy a helységekben mennyi tehetség van, illetve hogy a futballképzések milyenek, hogy lássuk ezeket a gyerekeket, na meg hogy adjunk nekik az itt töltött hét alatt egy olyan alapot, amelyet aztán hasznosítani tudnak majd, a tanult dolgokat át tudják vinni majd a saját klubjaikba is. A tehetséges gyerekeket szívesen látjuk majd az akadémián. A program igen sűrű. Napi két edzés van reggel kilenctől tizenegyig, majd délután öttől hétig. Tartunk elméleti oktatást is délután háromtól. Itt a foci elméleti részét is igyekszünk nekik átadni. Ezenfelül vannak Coerver-edzéseink, fizikális felmérések, a tábor a csúcspontját pedig szombaton éri el, amikor mérkőzéseket tartunk.

Sikerült-e felfedezni különleges tehetséget az itt jelen levő gyerekek között?

– Vannak nagyon tehetséges fiatalok. Eddig ez a legerősebb táborunk, úgyhogy nagyon nehéz lesz majd eldönteni azt, hogy ki kapja majd a fődíjat, ami nem más, mint próbajáték a Ferencvárosnál.

A Nyers István Akadémia focikülönítménye nemrégiben Milánóban is járt.

– Erre is nagyon büszkék vagyunk! Ez is egy olyan kezdeményezés, amelyet szeretnénk minden évben véghezvinni Nyers István tiszteletére, aki az Inter színeiben többszörös olasz gólkirály volt, és nagyon megbecsült tagja az Internek a mái napig, hiszen a góllövő-öröklistán a negyedik helyen áll száz fölötti góllal. Idén másodszor jártunk ott, az Inter–Sassuolo mérkőzést sikerült megtekintenünk. Három éjszakát töltöttünk Milánóban, megnéztük a város nevezetességeit is, gazdag élménnyel tértünk haza. Egy ilyen útnak nagyon jó közösségépítő hatása is van, világot látnak, na meg azokat a futballistákat, akiket eddig csak a tévéképernyőn vagy a számítógép előtt.

Az akadémia a jövő tanévre való beiratkozás tekintetében hogy halad?

– Egyik évet sem kezdtük még ilyen jól. Ennek a tábornak is toborzó szerepe van, többek között. Célunk, hogy minél fiatalabb korban be tudjuk vonni a gyerekeket egy olyan utánpótlásmunkába, amelyből aztán majd mint idősebb futballisták kerülnek ki. Pozitívan tekintek a következő évre, és úgy vélem, nagyon jó szezon vár ránk, mert sok jelentkezőnk van, sok tehetséges gyerekkel, akikkel öröm lesz dolgozni. Remélem azt is, hogy a nyáron megfelelően tudunk majd erősíteni, akár a mostani táborlakók soraiból is.

A kimenő generációkból van-e olyan, aki kiemelkedő sikert ért el, esetleg felfigyeltek rá?

– Vannak esélyesek a tanítványaink között, akik előtt felcsillant a remény, hogy komoly csapatokba kerüljenek, de ez még most nyáron fog eldőlni. Mivel a Ferencvárosban megszüntették az U21-es csapatot, a fölnőtt korosztály lehetne a cél, ami igencsak nehéz. A fiataljaink is utazni fognak majd próbajátékra, de a kimenő generációk tagjai iránt egyéb klubokból is vannak érdeklődők, ez azt vetíti előre, minden bizonnyal lesznek távozók – számolt be Volfold Tibor.

A tóthfalui focipályák egy héten át a kisfocisokkal teltek meg, aminek minden bizonnyal meg is lesz a hozadéka, az edzőkön nem fog múlni, de elnézve a gyerekeket, akik fáradhatatlanul dekáztak és örömmel edzettek, remélhetőleg lesznek sokan olyanok közöttük, akik majd Tóthfalut és az akadémiát választják továbbfejlődésük színhelyéül.