2024. április 19., péntek
FORMULA–1

Bottas beszállt a bajnoki harcba

Bár az elmúlt két hét még a szokásosnál is jobban a Lewis Hamilton és Sebastian Vettel közötti ellentétről szólt, miután a németet a közvélemény is alaposan kikezdte a brittel való szándékos bakui koccanása miatt, az Osztrák Nagydíjon végül az árnyékban megbújó Valtteri Bottas aratta le a babérokat, a szezon feléhez közeledve csendben tudatva a világgal, hogy jóval komolyabb céljai vannak az idei évre, mint hogy vízhordó legyen csapattársa mögött.

Bottas a fakupával

Bottas a fakupával

Vettelt ugyan további büntetéssel már nem sújtotta az FIA, amikor az azerbajdzsáni incidens nyomán múlt hétfőn egy fegyelmi eljárás keretében megbeszélésre hívta, miután a Ferrari pilótája ígéretet tett arra, hogy egy éven át a biztonságos vezetés mellett fog kampányolni, és elnézést kér rossz példát mutató viselkedéséért.

A dolgok azonban az osztrák hétvégén is a német számára alakultak kedvezően, hiszen a Mercedesnél soron kívüli váltócserére volt szükség Hamilton autójában, így a brit öt rajthelyes büntetést kapott, és végül csak a 8. pozícióból vághatott neki a futamnak. A csillagosok zászlóját Bottas tartotta magasan, aki karrierje során másodszor hódította el a pole-t, onnan pedig elképesztő rajtot véve meg is őrizte a vezetést. Tulajdonképpen a finn elrugaszkodása olyan gyorsnak tűnt, hogy a mögötte álló Vettel és Daniel Ricciardo okkal gondolhatta, hogy Bottas kiugrott a rajtnál, ám az adatok szerin 201 ezredmásodperccel a piros lámpák kialvását követően engedte el a kuplungkart. Vettel azonban meg volt győződve ezen számadat pontatlanságáról, amely véleményének a leintés után hangot is adott.

Nem akarom elvitatni Valtteri érdemeit, de általában véve minden versenyző reakcióideje 0,2 másodperc körül mozog, és nehéz elhinni, hogy ma mindenki más ilyen sokkal lassabb lett volna ennél. Éppen ezért gondolom sokkal valószínűbbnek, hogy ő volt ennyivel gyorsabb. Már a rajt pillanatában sem tudtam elképzelni, hogy a reakcióideje a normálisnak mondható értéken mozgott, sokkal inkább tűnt emberfelettinek. De hát tudjuk, hogy ő nem is ember, hanem finn!” – próbálta viccelődésbe fojtani a versenybírókkal való újabb nézeteltérését Vettel.

Bottas a 71 körös futam nagy részében kényelmes előnyt őrzött a Ferrarival szemben, a kockás zászlót azonban végül csak hajszálnyival érte el hamarabb, miután a Mercedes hólyagosodó gumijai miatt a német a hajrában megérkezett a nyakára, és esély nyílt rá, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is az utolsó körben történhet helycsere az élen. Bottas viszont nem remegett meg a nyomás alatt, aminek második futamgyőzelme lett a jutalma. A spielbergi versenyről összességében hasonló emlékünk maradhat, mint az idei Orosz Nagydíjról: a nyugodt körözgetés során a nézők már a leintést várták, ám amikor az utolsó körökben Vettel utolérte Bottast, már mindenki azt kívánta, bárcsak még tovább tarthatna a küzdelem.

Hasonlóan a hajrában helyezte nyomás alá a harmadik helyen haladó Ricciardót az eltérő gumitaktikával próbálkozó Hamilton is, de itt sem történt előzés, így a brit további hat egységet veszített a bajnoki éllovas némettel szemben, a pontállásra pillantva pedig azt láthatjuk, hogy Bottas már közelebb van Hamiltonhoz, mint Hamilton Vettelhez. A Mercedesnél tehát továbbra is nehéz lesz fájdalommentesen sorrendet kialakítani a pilóták között, a Ferrarinál azonban ezen a hétvégén is csak „ágyútöltelékként”, vagyis az Ezüst Nyilakat feltartani próbáló akadályként hasznosították Räikkönent, aki csalódást keltő versenytempójával semmiképp sem végezhetett volna az 5. helynél előrébb – a vasárnap Spielbergbe ellátogató Ferrari-főnök, Sergio Marchionne nem is mulasztotta el, hogy sokadszor is nyilvánosan marasztalja el finn pilótáját.

A hétvége során néhány furcsa sztori is igen nagy port kavart a Red Bull Ring paddockjában. Különösen nagy felhajtást kerekített maga körül Carlos Sainz, amikor munkaadójának saját pályáján kijelentette, hogy ha a Red Bull az év végén nem lépteti őt előre a Toro Rossótól, ahol már harmadik éve vár a lehetőségre, hajlandó lesz más csapatok ajánlatait is meghallgatni. Nyilatkozatára azonnal ráugrott az F1-es Red Bull-birodalom összes főnöke, Christian Horner szerint például az „alattomoskodó” Sainz indokolatlanul csapkodja az asztalt, hiszen szerződése értelmében egyébként sem mehet sehova. A spanyol hosszas magyarázkodásra kényszerült, ám információink szerint a háttérben a pilóta apja, a ralivilágbajnok id. Carlos Sainz mozgathatja a szálakat, felbuzdulva azon, hogy a vele hasonló cipőben járó Jos Verstappen is akaratos kiállása révén tudta rohamléptekben feljebb juttatni fiát. További esszenciát ad a történetnek, hogy Verstappenék állítólag szintén a Red Bull-szerződés felbontását fontolgatják a Ferrari jövő évi ülését hajszolva. Frusztrációjukat pedig csak fokozza, hogy Max ezen a hétvégén vétlenül keveredett balesetbe a rajtnál, és az elmúlt hét futamból már ötödször nem ért célba.

Vasárnap pedig egyenesen Szerbiából érkezett tanácskozásra Ross Brawnhoz egy olyan személy, akire a külvilág egyáltalán nem számított: Zoran Štefanović, aki a hírek szerint rendelkezik a sportból 2009-ben kivonult Toyota felszerelésének egy részével, és az elmúlt években már többször is jelezte, hogy szeretne saját csapattal nevezni a Formula–1-be, sőt egy hazai versenypálya építésének terveit is meglebegtette. A nagyra törő projektekből azóta sem lett semmi, és egyre inkább úgy tűnt, Štefanović egy komolytalan (egy szerb versenyző szerint kifejezetten „őrült”) figura – ám joggal gondolhatnánk, hogy ha tényleg nem állna mögötte semmilyen tőke, akkor nem engednék már sokadszor is, hogy az F1 vezéreivel tárgyaljon.

Az Osztrák Nagydíj végeredménye: 1. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:21:48,523, 2. Sebastian Vettel (német, Ferrari) +0,6 másodperc hátrány, 3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull) +6,0, 4. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) +7,4, 5. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) +20,3, 6. Romain Grosjean (francia, Haas) +1:13,1, 7. Sergio Pérez (mexikói, Force India) +1 kör, 8. Esteban Ocon (francia, Force India) +1 kör, 9. Felipe Massa (brazil, Williams) +1 kör, 10. Lance Stroll (kanadai, Williams) +1 kör stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Vettel 171 pont, 2. Hamilton 151, 3. Bottas 136, 4. Ricciardo 107, 5. Räikkönen 83, 6. Pérez 50, 7. Verstappen 45, 8. Ocon 39, 9. Sainz 29, 10. Massa 22 stb.

Csapatok: 1. Mercedes 287 pont, 2. Ferrari 254, 3. Red Bull 152, 4. Force India 89, 5. Williams 40, 6. Toro Rosso 33, 7. Haas 29, 8. Renault 18, 9. Sauber 5, McLaren 2.