2024. április 25., csütörtök
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

„Túl kemény büntetés az egyik legtehetségesebb versenyzőnek”

Peter Sagant, a regnáló és sorozatban kétszeres szlovák országúti kerékpáros világbajnokot, a Tour de France zöld trikójának ötszörös elhódítóját, az elmúlt öt év meghatározó versenyzőjét kizárták az idei, most is zajló Tour de France-ról. A szlovák sztár a 4. szakasz vitteli befutóján akadt össze a 30-szoros etapgyőztes Mark Cavendishsel, aki hatalmasat bukott, míg a szlovák a második helyen ért célba – hogy fél órával később megtudja, nem folytathatja a megmérettetést.

Peter Sagan (Bora–Hansgrohe) 2012-ben állt először a Tour de France rajtjához, és azonnal elhódította a pontversenyben győztesnek járó zöld trikót. Az első sikerből szokás lett, a szlovák tavalyig minden indulásakor, vagyis első öt nekifutásából ötször nyerte meg a zöldet. Ezzel rekordot döntött, és egy sikerre megközelítette az abszolút éllovas, hatszoros ponttrikós német Erik Zabelt. Mindemellett Sagan 8 etapgyőzelmet szerzett a legrangosabb versenyen, és diadalmaskodni tudott a legnagyobb egynapos klasszikusokon, mint a Flandriai Körversenyen vagy a Gent–Wevelgemen. A karrier koronájaként 2015-ben és tavaly egyaránt megnyerte az országúti világbajnokságot.

Az idei Touron a szakértők és a szurkolók zöme elöljáróban Sagannak adta a zöld trikót. A szlovák jól is kezdte a rutinmunkát, a harmadik etapon győzni tudott, és kirobbanó formában mutatkozott. A negyedik nap vitteli hajrájában jól helyezkedett, a jobb oldali kordon mellett tört előre, míg össze nem akadt az őt jobbról előzni akaró Mark Cavendishsel. A brit bukott, Sagan két keréken maradt, és a második helyig kapaszkodott – majd a zsűri a többi versenyzőt veszélyeztető viselkedése miatt kizárta a viadalból.

Tarján Tibor újvidéki kerékpárostréner, versenyszervező, egykori versenyző és országos válogatott edző, akinek szilárd véleménye van az esetről: „Sok analízis készült, és egyre több felvétel kerül nyilvánosságra. A legújabb helikopterképen, amit láttam, az látszik, hogy a későbbi szakaszgyőztes (Arnaud Démare – a szerző) elvágta a mögötte érkező útját annyira, hogy annak fékeznie kellett a bukás elkerüléséért. Ez a sprintekben egy normális jelenség. Másrészt, amikor még nem volt kontaktus Sagan és Cavendish között, a két első kerék egy vonalban volt, de amikor a dulakodás kezdődött, a szlovák már előrébb járt Cavendishnél.”

Tarján azt is elmondta, a sprint módszertanában alapvető elem, amikor a hajrára készülő versenyző elkezdi széthúzni a könyökeit. „Ezzel csinál helyet magának épp az ilyen kontaktusok elkerüléséért, és ezzel szerez nagyobb stabilitást. A felvételek alapján úgy tűnik, Cavendish Sagan könyöke alá ment a fékkarral, és az rántotta el a szlovák karját. Ráadásul a britről tudni kell, hogy nagyon szemtelen sprinter, az egész világ ilyennek ismeri, sok elemzés készült róla korábban is.”

A szakember Sagan kizárására térve azonnal túlzó döntésnek nevezte azt: „Még ha hibás is volt, ez túl kemény büntetés. Nem történt – ha történt egyáltalán – akkora szabálysértés, ami indokolná. Másrészt érdekes, hogy a bírói kollégium először helyezésbüntetéssel (a 115. helyre rangsorolták a szakaszon – a szerző) és 30 másodperces időbüntetéssel, valamint 80 pont levonásával sújtotta, tíz perccel az eset után azonban Cavendish csapata óvott – de honnan tudtak a zsűridöntésről? Hiszen akkor még nem is hirdették ki” – érvelt Tarján, aki szerint azt is figyelembe kell venni, hogy a brit csapatának, a Dimension Datának a szponzora az idei Tour egyik főtámogatója – és itt már nem a tiszta versenysportról beszélünk.

Tarján egy további érdekes szempontot is megvilágított: „Novak Đoković is útjában volt, van a világnak. Egy keleti országból, Szerbiából jött, nem tartozik a nyugati piachoz, ahogy a szlovák Sagan sem. Önmagában a tényt, hogy egy kelet-európai zsinórban kétszer világbajnok legyen, és a Touron sorra nyerje a zöld trikókat, nehéz elviselni a Nyugatnak. Véleményem szerint alig várták, hogy történjen valami, amiért ilyen drasztikus büntetéssel sújthatják. A valaha élt egyik legtehetségesebb, Bernard Hinault- és Eddy Merckx-szintű versenyzőről van szó.”

Froome őrzi előnyét az első hét után

Hatalmas egyéni teljesítményeket, kiélezett magashegyi csatákat és egy kulcsszereplő kiesését hozta a Tour de France 8. és 9. szakasza.

A szombati napon Lilian Calmejane, a második szintű Direct Energie csapat – mindössze második éve profi – versenyzője mutatott be hatalmas egyéni szökést, amely végén egyedül érkezett a célba. A tavalyi Vueltán friss profiként szakaszt nyerő Calmejane ezúttal 17 kilométerrel a cél előtt távolodott el erős szökevénytársaitól, és a célvonalig egyedül tudott maradni erős üldözőit megelőzve.

A vasárnapi szakasz több vezéráldozatot is hozott: Nairo Quintana és Alberto Contador rossz napot kifogva lemaradt az élbolytól a roppant nehéz, 8 kilométeres és 10% átlagmeredekségű Mont du Chat hegyen, mindkét hegyimenő időt vesztett, a spanyol perceket. Sajnálatos módon azonban bukás is történt: Richie Porte, Froome egykori segítője, aki most is komoly esélyes volt, hatalmasat bukott az utolsó hegy lejtmenetén, magával rántva Dan Martint is. Az ír folytatni tudta, és Quintana csoportjában érkezett célba, de Porte-ot nyakmerevítővel szállították kórházba.

A befutónál végül a hatfős élcsoportból a kolumbiai Rigoberto Urán néhány centiméterrel verte a korábban hosszú egyéni szökésben lévő francia Warren Barguilt.

A verseny holnap folytatódik a Péringueux-ből Bergerec-ba tartó, 178 kilométeres sík etappal, ma pihenőnapot tartanak.

Végeredmény, Tour de France, 8. szakasz (Dole–Station des Rousses, 187,5 km): Lilian Calmejane 4:30:29 óra, 2. Robert Gesink +37 mp, 3. Martin Guillaume +50 mp, 4. Nicholas Roche, 5. Roman Kreuziger a. i. stb. 9. szakasz (Nantua–Chambéry, 181,5 km): 1. Rigoberto Urán 5:07:22 óra, 2. Warren Barguil, 3. Christophe Froome, 4. Romain Bardet, 5. Fabio Aru a. i. stb.

Az összetett állása 9 szakasz után (még 12 van hátra): 1. Christopher Froome 38:28:26 óra, 2. Fabio Aru +18 mp, 3. Romain Bardet +51 mp, 4. Rigoberto Urán +55 mp, 5. Jakob Fuglsang +1:37 perc stb.