2024. március 28., csütörtök
Srebrenicai évforduló

SAV: Sürgősen hagyjanak fel a bűntettek tagadásával!

Holnap lesz 22 éve annak, hogy a boszniai Szerb Köztársaság katonasága bevonult Srebrenicába, a kelet-boszniai muzulmán enklávéba, amely akkor formálisan az ENSZ védelme alatt állt.

A hágai törvényszék vádiratai szerint a szerb katonaság Ratko Mladić tábornok parancsnoklásával július 19-éig mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút gyilkolt meg. Két nap alatt 30 000 nőt és gyermeket deportáltak.

A Nemzetközi Igazságügyi Bíróság 2007-ben népirtássá nyilvánította a vérengzést. Az Európai Unió országainak parlamentjei, továbbá Kanada, az Egyesült Államok és Ausztrália képviselőháza határozatban erősítette meg ezt a hágai ítéletet.

Az évforduló kapcsán a Vajdasági Antifasiszta Szövetség (SAV) arra szólította fel a szerbiai hatóságokat, hogy „sürgősen hagyjanak fel a Srebrenicában 1995. július 11-én elkövetett bűntettek relativizálásával és tagadásával”, hogy „szakítsanak a kilencvenes éves háborús politikájával”.

A SAV véleménye szerint bűnös csak az ideológia és a politika lehet, a nép nem. Ezért szakítani kell a „gonosztettek ’90-es években alkalmazott fasisztoid politikájával, melynek hordozói ma is uralják Szerbiát”. Az antifasiszták szövetségének közleménye szerint „a srebrenicai vérengzésre nem kerülhetett volna sor Szerbia logisztikai, katonai és anyagi támogatása nélkül”, és a Nemzetközi Igazságügyi Bíróság azért ítélte el Szerbiát, mert nem akadályozta meg és nem büntette a népirtást”.

„Noha a Szerbiai Képviselőház 2010-ben határozatban fogadta el a bírósági döntést, a szerbiai nacionalista struktúrák a mai napig is relativizálják és tagadják a srebrenicai népirtást” – olvasható a közleményben. A SAV értékelése szerint a szerbiai társadalom kigyógyulásának és erkölcsi megújulásának első feltétele „a fasizmustól való elhatárolódás és annak elítélése, legyen szó akár a második világháborúról, akár a múlt század ’90-es éveinek háborúiról”.

Jovanović: A legkevesebb, amit tehetek, hogy elmegyek Srebrenicába

Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke a potočari Emlékközpontban tartandó mai kommemoráció kapcsán azt mondta, „Srebrenica a szerbség szégyene és bűne. Annak a hivatalos politikának a szégyene, amely Belgrádból terjedt közelmúltunk legsötétebb évtizedében, és amely miatt sokan érzik magukat kényelmetlenül”.

Jovanović a Danas napilapnak elmondta, hogy ott lesz a megemlékezésen, és erre nemcsak politikusként, hanem emberként és szülőként is köteles.

– Túl hosszú ideje vagyok már jelen a politikában ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyhassam az olyan emberek megjegyzéseit, akik annak szentelték életüket és személyes karrierjüket, hogy megkövezzenek mindenkit, aki másként gondolkodik és viselkedik. Ez különösen vonatkozik (Milorad) Dodikra (a boszniai Szerb Köztársaság elnökére) és (Aleksandar) Vulinra, és nem véletlen, hogy éppen ők hallatták szavukat tavalyi srebrenicai látogatásom kapcsán – mondta Jovanović.