2024. április 19., péntek

Két ezrelék és elúszik a kocsi?

Egy hónapon belül a köztársasági parlament elé kerül az új, szigorúbb közlekedésbiztonsági törvény. A javasolt megoldások egyike szerint elkobozzák a gépkocsiját annak, aki 2 ezrelék alkoholszinttel a vérében volán mögé ül.

– Hamarosan a parlament elé terjesztjük a törvényjavaslatot, amely az eddigieknél szigorúbb intézkedéseket irányoz elő. A vélemények különböznek, de senki sem tud engem meggyőzni arról, hogy egy életmentő intézkedés téves lehet – mondta Nebojša Stefanović belügyminiszter a nemzetközi közlekedés-biztonsági konferencián. A többi között elhangzott, hogy zömmel a férfiak követik el azt a szabálysértést, hogy ittasan ülnek kormánykerékhez. 4200 olyan balesetből, melyet ittas sofőr okozott, 4000 esetében férfi volt a bűnös. A gyalogos áldozatok többsége 65 évesnél idősebb személy.

 – Mindenkit ellenőrizni fogunk, és nem segít, hogy Mercedest vagy dzsipet vezet, vagy esetleg valamilyen tagsági igazolvánnyal próbálja kihúzni magát. Minden sofőrt alkoholtesztnek vetünk alá – jelentette ki a miniszter.

Stefanović elmondta, a közlekedési rendőrök csak tavaly 52 000 ittas sofőrt állítottak le az utakon. Ezek csaknem felének a vérében 0,5–1,2 ezrelék alkoholt találtak. 2016-ban az ország utain 128 ember közvetlenül a szeszes italok miatt vesztette életét, további 3200 személy pedig súlyosan vagy könnyebben megsérült. Tény ugyan, hogy évről évre csökken az ittas sofőrök miatti balesetek száma, és hogy a közlekedési rendőrség tevékenysége eredményes, de szerinte még szigorúbb intézkedésekre van szükség.

A konferencia résztvevői arra is kitértek, hogy a világon mindenütt hasznos mechanizmusnak bizonyult az alkoholzár, amely megakadályozza az ittas sofőrt abban, hogy elinduljon a kocsival. Amerikában, Finnországban, Belgiumban, Írországban, Észtországban és másutt is jók az alkoholzárakkal kapcsolatos tapasztalatok.