2024. március 29., péntek

Tombol a hőség

Trópusi hőség tapasztalható a napokban Szerbiában. A rendkívüli hőhullám miatt a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet hétfőn Bánátra, Nyugat-Szerbiára, Šumadijára, a Morava menti körzetre és Délkelet-Szerbiára rendelt el piros hőségriadót és tűzgyújtási tilalmat. Kedden Vajdaságra nem vonatkozik a figyelmeztetés – helyenként záporra és zivatarra, tehát enyhülésre lehet számítani –, de az ország többi részére továbbra is érvényes a figyelmeztetés.

Az újvidéki Strand késő délután telik meg igazán (Fotó: Ótos András)

Az újvidéki Strand késő délután telik meg igazán (Fotó: Ótos András)

A beszámolók szerint hétfőn Belgrádban a polgárokat igen megviselte a hőség, a 37 Celsius-fokos melegben a nap folyamán több mint nyolcvanszor riasztották a mentősöket, nemcsak idősek és várandós kismamák, hanem középkorú férfiak is elájultak a tűző napon. Nada Macurának, az elsősegély-szolgálat szóvivőjének a szavai szerint az idősek sokszor nincsenek tudatában annak, hogy mennyire meleg van.

– Az idősek igen veszélyeztetettek, hiszen sokuknak vérkeringési gondai vannak, ezért sokszor észre sem veszik, mekkora a hőség és elájulnak. A másik veszélyeztetett csoportot a szabad ég alatt dolgozók, vagyis az útkarbantartók és a mezőgazdasági termelők jelentik. Aki teheti, 11 és 15 óra között ne menjen ki a tűző napra! – mondta Macura.
Hasonlóképp 37 Celsius-fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála Újvidéken is. A város három pontján lajtos kocsit helyeztek el, a polgárok késő délután a dunai Strandon, vagy a városi uszodákban kerestek menedéket a hőség elől.
A délelőtti órákban kicsi volt a fürdőzők száma a Strandon, a legtöbben 16 óra után látogatnak ki a Duna-partra. Egyrészt a nap sem perzsel ilyenkor már annyira, másrészt munka után még jobban esik a polgároknak a hűsölés. Ennek ellenére a legtöbben még odafigyelnek, s aki teheti, az napernyő, illetve fák alatt heverészik. A strandolók többsége tisztában van azzal, hogy mik a napszúrás tünetei, valamint hogy miként lehet megelőzni, ettől függetlenül a strandon orvosi ügyeletet tartanak, így azonnal ellátásban részesülnek azok, akiknek panaszuk van.
Szabadkán is egész nap a kánikuláé volt a főszerep. Délután három órakor a Palicsi Meteorológia Állomás adatai szerint 37 Celsius-fokot mértek, és csak enyhe szellő fújt. Az egész napos hőség elől, aki csak tudott, behúzódott a hűvös szobába, vagy a víz mellett töltötte a napot. A szabadkaiaknak a forró nyári napok alatt több lehetőségük is van a strandolásra, így mindennap délután hat óráig várja őket a sétaerdei városi medence, a Harcosok Sorakozója lakótelepi uszoda, a Palicsi Termálfürdő medencéje, és természetesen a Palicsi-tó is, amelynek vize ugyan továbbra sem alkalmas a fürdőzésre, ennek ellenére vannak olyanok, akiket ez sem tart vissza, hogy csobbanjanak egyet a hűs vizű tóban. A meteorológusok a nagy hőség után a késő esti órákra esőt ígértek.
A zentaiak számára az uszoda és a Tisza kínál felüdülési lehetőséget. Aki az egyébként olcsó medence helyett a teljesen ingyenes folyó mellett dönt, választhatja fürdésre a zentai oldalt a hídláb mellett, a várossal szemben, a bánáti parton levő strandot, vagy a kicsit távolabbi halászcsárdai üdülőtelepet, ahol vendéglői ellátásban is részesülhet.
Az óbecseiek nagy része a városi uszodában vagy a Tisza-parton próbál hűsölni. A sportközpont medencéi a rekkenő hőségben olyannyira zsúfoltak, hogy szinte lehetetlen bennük úszni. Erre sokkal alkalmasabb lenne a Tisza, ám ott továbbra sincs rendezett strand: a valamikor annak szánt betonlépcsőknél csak a legelszántabbak perzselődnek, a többi Tisza-rajongó az üdülőtelep melletti partszakaszon keresi a felüdülést. Az önkormányzat vezetői egyébként az idénre ígértek strandot a Tiszán, de ez a terv ebben az évben már nem fog megvalósulni. A strand egyébként az üdülőtelep végén lenne, a mögötte kezdődő erdőben vágnának ki fákat azért, hogy végre az óbecseieknek is legyen strandjuk a Tiszán.
Topolya polgárai olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy több fürdő is rendelkezésükre áll, ha a testhőmérsékletük csökkentése érdekében ehhez a módszerhez folyamodnak. A tavaik, különösen a Topolyai-tó igencsak közkedvelt ezekben a napokban, már csak azért is, mivel a természetes vizek adta lehetőség ingyen áll a fürdőzők rendelkezésére. Aki azonban úgy dönt, hogy a medencét választja, annak sem kell elhagynia a községet, a megújított bácskossuthfalvi szabadidőközpont, vagyis a Reki ugyanis egész nyáron várja a látogatókat, csakúgy mint a pacséri termálvizes fürdő.
Folytatódik a kánikula
Kedden is folytatódik a kánikula, ami sokak szervezetét megterhelheti. A hőmérséklet 36–38 fok körül tetőzhet, de néhol akár a 40 fokot is elérheti. A szakemberek szerint az elkövetkező napokban sem számíthatunk tartós lehűlésre.

Tegnap 37 Celsius-fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála (Fotó: Ótos András)

Tegnap 37 Celsius-fokra kúszott fel a hőmérő higanyszála (Fotó: Ótos András)

Helyenként előfordulhat zápor, de nagyobb csapadék vagy jelentősebb lehűlés nem valószínű. A szakemberek figyelmeztetése szerint tartós hőség esetén álmatlanság, dekoncentráltság, fejfájás és migrén jelentkezhet az érzékenyeknél. Nehéz napok várnak a szívbetegekre és a vérnyomáspanaszokkal élőkre is.
A kánikulában tompulhatnak reflexeink, ezért járművezetés közben tartsunk nagyobb követési távolságot. Érdemes még napszemüveget viselni, a napfény gyakran elvakítja az autóvezetőket. Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon, illetve zárt járműben! Érdemes 11 és 15 óra között kerülni a direkt napfényt, az UV-sugárzás ugyanis ekkor a legnagyobb. Lehetőleg kerüljük a megterhelő tevékenységeket! Fogyasszunk könnyű ételeket, napi 3-4 liter cukor- és alkoholmentes folyadékot! Javasolt gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztani.
A tűző napnak kitéve napszúrást is kaphatunk. A napszúrás oka a tartós, tűző napon történő tartózkodás. A fej hőmérséklete meghaladja a testét, a fokozottan ingerelt agyhártya pedig megduzzad, és nyomást gyakorol agyunk különböző területeire. Általában dehidratáció követi. A legfőbb tünet a fejfájás, a hányinger, a hányás és a szédülés. Súlyos esetben eszméletvesztés, ájulás is bekövetkezhet.
A napszúrást kalappal, illetve más fejfedővel lehet megelőzni, valamint a fejbőr vízzel való hűtése is javasolt.
Nem árt megelőzni a napégést. Tartózkodjunk árnyékolt területen, továbbá használjunk naptejet!