2024. március 29., péntek

Az élmény mindenkinek szól

Az idén is fergeteges hangulat jellemezte az EXIT fesztivált

A legtöbb fesztiválozó nagy örömére az EXIT-varázslat a vasárnap esti újvidéki, azaz péterváradi záróprogrammal nem ért véget. A korábbi évekhez hasonlóan a rendezvény Montenegróban, a Sea Dance fesztiválon folytatódik tovább. Újvidéken ugyanakkor kiváló volt a  hangulat a hétvégén.

A Péterváradi várban tapasztalható energiát a szemerkélő eső sem ronthatta el péntek éjjel. A Latino Stage színpadán már jóval éjfél előtt felforrósodtak a kedélyek, hiszen a megszokott latin ritmusok mellett az újvidéki Sambansa tagjai zenéjükkel igazi karneváli hangulatot varázsoltak a helyszínen. Az est fő fellépői viszont az elektropop képviselői, a brit Years & Years együttes tagjai voltak. Olly Alexander, Mikey Goldsworthy és Emre Türkmen pontban éjfélkor lépett a nagyszínpad (Main Stage) közönsége elé. Leghíresebb dalaik közül elhangoztak a King és a Desire című zeneszámok is. Előtte Jake Bugg szórakoztatta a nagyérdeműt.

Az elektronikus zene kedvelői feltételezhetően Solomun lemezlovas fellépését várták a legjobban. Zenei összeállítását a megújult külsejű Dance Arena színpada előtt élvezték a fesztiválozók. Solomun mellett bemutatkozott még Last 95, Akioki, Jamie Jones, és így a buli egészen a reggeli órákig tartott.

A szervezők, a fesztiválozók, vagy azok, akik csupán egy napra látogatnak el az EXIT-re, pontosan tudják, hogy a szombati nap önmagáért beszél. Nem volt ez másképpen az idén sem. Sejtettük, hogy igen látogatott lesz a fesztivál harmadik napja, ugyanis a szervezők már korábban hírt adtak arról, hogy a jegyek nagy számban elkeltek. Ezt a napot is a zenei sokszínűség jellemezte. Az eltérő korosztályú közönség nagy örömére Zvonko Bogdan 22 óra után lépett ki a Fusion Stage színpadára. Az énekest és tamburazenekarát a Zabranjeno pušenje rockegyüttes követte.

Jason Derulo amerikai énekesnek, táncosnak köszönhetően zsúfolásig megtelt a színpad előtti terület (Ótos András felvétele)

Jason Derulo amerikai énekesnek, táncosnak köszönhetően zsúfolásig megtelt a színpad előtti terület (Ótos András felvétele)

A nagyszínpad programját a hazai Sputnjik együttes fellépése nyitotta meg, majd Edo Maajka repper mutatkozott be. Ezután következett az ausztráliai Rüfüs koncertje. A legtöbben mégis Jason Derulo amerikai énekes, dalszövegíró és táncos fellépésére vártak, akinek köszönhetően zsúfolásig megtelt a színpad előtti terület. Vezető zenei egyéniségnek számít manapság, aki fiatalon olyan ismert előadóknak írt dalokat, mint például P. Diddy, Pitbull vagy Sean Kingston. Fellépését kiváló táncosok előadása egészítette ki, sőt az amerikai énekes még a közönségből egy hölgy rajongónak is kedvezett azzal, hogy az pár percre csatlakozhatott hozzá a színpadon. Az est folyamán sokak számára kihagyhatatlan volt Robin Schulz fellépése, viszont a többi lemezlovas, Ela van Wolf, Lady Lee, Stamen, Kungs és Duke Dumont sem okozott csalódást a Dance Arena színpadán.

Az EXIT azonban nemcsak gazdag zenei programjáról ismert, hiszen a fesztivál ideje alatt számos tribünelőadást és kerekasztal-beszélgetést tartottak. A szervezők elsődleges célja a társadalmi szerepvállalás fontosságának szorgalmazása volt. A Dialógus varázsa előadás keretében szó volt bolygónk védelméről, Európa kulturális fővárosairól, vagy éppen a nemzeti kisebbségek diszkriminációjáról. A résztvevők az újvidéki Kínai negyed sorsának kérdését is érintették.