2024. április 23., kedd

A polgárok is Európát választanák

Ana Brnabić félreértelmezett (?) kijelentése nyomán közvélemény-kutatás is készült – Vučićot nem foglalkoztatja, mit adott az orosz nagykövetnek a kormányfő

– Nem tudom és nem is érdekel, hogy Ana Brnabić átadta-e interjújának az átiratát az orosz nagykövetnek – mondta tegnap újságírói kérdésre válaszolva Aleksandar Vučić államfő. A köztársasági elnököt arról kérdezték az újságírók, helyénvalónak találja-e, hogy a miniszterelnök asszony egy interjú átiratával számol el egy másik ország nagykövetének. Mint ismeretes, rosszul idézte a Bloomberg a szerb kormányfő Európai Unióval és Oroszországgal kapcsolatos azon kijelentését, melyet úgy hoztak nyilvánosságra, hogy Szerbia mindenképp az EU mellett döntene – állította Ana Brnabić kormányfő, s hogy bizonyítsa igazát, átadta a teljes interjú átiratát Alekszandr Csepurin belgrádi orosz nagykövetnek. Az irat átadásáról az orosz külügyminisztérium képviselője, Marija Zaharova számolt be a Sputnik hírtelevíziónak. Az interjú átiratában állítólag nem szerepel az a mondat, amelyről a világ médiumai a Bloombergre hivatkozva cikkeztek.

Vučić a témával kapcsolatban úgy fogalmazott, nem tudja, ki kinek milyen átiratot kézbesített, de ez nem is igazán érdekli, mert tudja, mit gondol és mit szeretne a kormányfő.

– Tisztában vagyok azzal, hogy milyen úton halad Szerbia. Meggyőződésem, hogy a szerb kormány továbbra is ezt a politikát folytatja majd. Ehhez ugyanis megvan a szükséges többség a kormányon és a parlamenten belül is – értékelte az elnök a nemzeti védelmi tanulmányok iskolájában tett látogatása alkalmával.

Nem véletlenül választotta Ana Brnabićot kormányfőnek – tette hozzá –, tudja, hogy felelősségtudó és komoly ember, és nem fogja megbánni a döntését.

– A szerb politika ereje éppen abban áll, hogy mindenkivel együtt tudunk működni, az európai úton haladunk, de ultimátumokat senkitől sem vagyunk hajlandóak elfogadni, mindent a nevén nevezhetünk, együttműködhetünk a NATO-val és Oroszországgal is, miközben óvjuk azt, ami a sajátunk – hangsúlyozta Vučić.

Nem kívánt válaszolni arra az újságírói kérdésre, hogy maga átadta volna-e valamelyik beszélgetésének az átiratát egy másik állam diplomatájának.

Miközben Ana Brnabić arról próbálta meggyőzni a nyilvánosságot, hogy nem szólt Oroszország ellen a szóban forgó Bloomberg-interjúban, a hazai Faktor plus közvélemény-kutató cég ugyanebben a témában végzett felmérést a polgárok körében: Ha dönteni kellene, az Európai Uniót választaná-e, vagy Oroszországot? – hangzott a kérdés. A megkérdezettek 30 százaléka Európa mellett, 28 százaléka Oroszország mellett voksolt. A körkérdésbe 1200 személyt vontak be, június 30-a és július 6-a között folytatták le. A polgárok 26 százalékának nem volt véleménye a témában, 16 százalékuknak pedig nem kellene sem az EU, sem Oroszország.

Vladimir Pejić, a Faktor plus igazgatója elismerte, hogy a kérdés egy mondvacsinált dilemma, melyet mindenekelőtt az új kormány megalakulása, illetve Ana Brnabić miniszterelnökké választása miatt tettek fel az embereknek, a politikai pillanat megfelelő volt egy ilyen dilemma feltevéséhez – magyarázta.

Arra a kérdésre, hogy kit tekintenek az európai értékek legjobb képviselőjének Szerbiában, a felmérésben részt vett polgárok 50 százaléka Aleksandar Vučić köztársasági elnököt jelölte meg, 27 százalékuk Ana Brnabić kormányfő, 20 százalékuk pedig Branko Ručić szocialista párti államigazgatási miniszter mellett foglalt állást. Saša Janković ellenzéki politikust, korábbi ombudsmant, a Szabad Polgárok Mozgalmának vezetőjét 19, Zorana Mihajlović építésügyi és közlekedési minisztert 17, Dragan Šutanovacot, a Demokrata Párt elnökét 15, Ivica Dačić külügyminisztert 12, Čedomir Jovanovićot, a Liberális Demokrata Párt elnökét 8 százalékuk választotta.