2024. április 23., kedd

Ove godine neće biti rekorda

Vukosav Saković: zbog velikih temperatura u junu ove godine ne možemo računati na rekordne prinose kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe.

Foto: Gergely József

Foto: Gergely József

Na prinose značajno utiče prosečno manja količina padavina- izjavio je Tanjug-u Vukosav Saković, direktor Žita Srbije. Nešto malo je situaciju popravila kiša koja je padala početkom jula i ako bi padala kiša ovih dana mogli bi se nadati većim prinosima. Na svu sreću nije svuda bilo manjka padavina u zemlji. Uglavnom u Banatu, Sremu i okolini Negotina je veća suša, dok je u Bačkoj i u središnjim i južnim delovima Srbije bilo dovoljno kiše.

-Nezahvalno je pričati o prinosima, ali na rekorde ove godine ne možemo računati. Sve zavisi kada će biti novih padavina. Ako bi tokom sledećeg meseca bilo redovnijih padavina, smanjila bi se šteta na minimum. Sada se čini da ćemo biti oko petogodišnjeg proseka, sa čime proizvođači ne mogu biti zadovoljni. Od prinosa kukuruza se može očekivati 6,5 tona po hektaru, od suncokreta i soje oko 3 tone- rekao je Saković.

Prošle godine prosek za hlebno žito je iznosio 5,1 tona, što je bio apsolutni rekord. Ove godine se čini da će biti između 4,3-4,4 tona, što je oko 15% manje- rekao je direktor Žita Srbije.

-Tek se formira cena žita, a činjenica je da je velika razlika između realne cene i cene koju traže proizvođači. Proizvođači traže 18 dinara, dok se nudi samo 16,5, što je velika razlika. U narednih deset dana će se najverovatnije formirati prava tržišna cena.

Saković je objasnio da Srbija kao eksportant treba da se prilagođava cenama na svetskom tržištu, a za sada ni kod nas ni u inostranstvu nema potrebe za poskupljenjem hlebnog žita.

U Srbiji je ove godine kukuruz zasejan na više od milion hektara, suncokret na 221.735 hektara, soja na 203.114, šećerna repa na 54.183 hektara.