2024. március 29., péntek

Srpski Itebej-Otelek

Otvara se granični prelaz za bicikliste

Nova Rumunska Vlada je odobrila otvaranje graničnog prelaza. Granični prelaz će služiti za pešački, rečni i biciklistički saobraćaj.

2015. godine u Rumuniji je otvorena biciklistička staza koja povezuje Temišvar sa srpskom granicom. Izgrađena je iz međunarodnih sredstava a cilj je da poveže Temišvar i Zrenjanin (oko 75 km). Da bi se povezala potreban je i granični prelaz. Krajni cilj je da se osposobi Begej za rečni saobraćaj.

Kanal Begej je iskopan pre 260 godina i bio je važna saobraćajna trasa od Temišvara prema Zapadnoj Evropi. Iz političkih razloga, između Rumunije i Jugoslavije 1958. godine je prekinut rečni saobraćaj. Dugo su koristili kanal za otpadne vode sa obe strane granice. Od kada je Rumunija postala članica EU, a privreda Srednjeg Banata otišla u stečaj, sastav vode u Begeju se poboljšao, ali dno pokriva blato dubine 4-5 metara.

Vojvođanski Parlament je prihvatio plan sređivanja okoline Begejskog kanala, što će i pripremiti.

Janoš Dobai, jedan od zaduženih za Zaštitu okoline je rekao da je ovo prvi korak da se korito Begejskog kanala očisti i osposobi za rečni saobraćaj. Potrebno je rešiti i nasip pored kanala.

-Ovo je veliki projekat, koji se ne odnosi samo na Zrenjanin i Žitište, već su interesi mnogo širi. S tim što će se Begej osposobiti za rečni saobraćaj, povezaće se sa Dunavom i Tisom. Treba reći da su sredstva za ovaj projekat u velikoj meri obezbeđena, da je EU za prekogranične programe namenila šest miliona evra za ove ciljeve- rekao je Dobai.

Jene Lazar, saradnik presednika opštine Žitište, je rekao da bi tu bilo šanse za razvoj lovačkog turizma, banjskog turizma, pošto u okolini ima puno termalnih voda. Šanse bi imali i građani da se zaposle što u turizmu kod nas što u Rumuniji, gde su daleko veće šanse za zapošljavanje i mnogi bi to iskoristili.

I Novi Itebej ima planove, naime planiraju izgradnju manjeg pristaništa na Begeju.

-Novom Itebeju bi puno značilo zbog mogućnosti zapošljavanja mladih, možda bi uspeli da spreče iseljavanje sa ovim mogućnostima. Između dva Itebeja radi jedan restoran, koji poseduje i 11 soba za smeštaj. Planiramo i izgradnju bazena. Novi Itebej će u budućnosti konkurisati na svaki konkurs koji će se objaviti vezano za turizam.

Planiramo izgradnju odmarališta pored Begeja i obalu, što bi omogućilo da razvijemo turizam - rekao je Jožef Kerekeš, gradonačelnik Mađarskog Itebeja.

Ove godine će se pripremiti plan za biciklističku stazu kroz Vojvodinu, a sledeće godine će početi sa izgradnjom. Na rumunskoj strani su biciklističku stazu izgradili za šest meseci. Duže će trajati čišćenje Begeja od mulja. Otvaranje graničnog prelaza takođe zahteva višegodišnji rad. Nadamo se da će poslove ubrzati činjenica da će 2021. godine Temišvar biti evropski grad kulture.