2024. április 25., csütörtök

Bez roming naknade i na Balkanu

Zemlje u regionu se zajedničkim pismom obraćaju Savetu Evrope

Digla se velika prašina u regionu oko poslednje direktive iz Evropske Unije o ukidanju rominga. Prvo se pojavila agencija za regulisanje elektronske komunikacije i poštanske delatnosti (RATEL) te je kompanija najavila da će smanjiti naknadu rominga u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Počevši od prvog jula, u ovim zemljama maksimalan iznos poziva po minutu će biti 0,19 evra, a dolaznog poziva 0,05 evra. Slanje tekstualne poruke (SMS-a) u romingu biće 0,06 evra a 1 megabajt podataka 0,2 evra. Nekoliko dana kasnije su ministri za komunikacije iz ove četiri zemlje odlučili da napišu pismo Savetu Evrope u kojem traže ukidanje rominga u ovim balkanskim zemljama.

Milena Lazarević, programski direktor Centra za evropsku politiku, rekla je za Radio Slobodna Evropa da sama namera šteti interesima telekomunikacije te će čvrsto biti protiv toga jer bi ova politika o ukidanju rominga na Balkanu donela velike probleme sa druge strane. Ovaj region naspram EU je vrlo mali (20 miliona stanovnika, što je 4 posto od celokupnog stanovništva EU), putovanja odavde ka EU nisu česta, te ne bi bio problem ni da se ovde izbrišu takse.

- Moramo pažljivo odlučiti koju zemlju da lobiramo, koje zemlje najviše posećuju naši turisti, uglavnom su to Hrvatska, Grčka, Italija, Austrija, Mađarska, ali isto tako se od njih očekuje i najveći otpor. Rekla je i to da vlade zemalja zapadnog Balkana treba prilično jak savez da sklope u ovom slučaju da se odupru interesima telekomunikacionih kompanija. Ovo je posebno problematično pitanje, s obzirom da su kod nas slabe institucije koje regulišu tržište, kada kompanije kontrolišu snabdevanje tržišta a ministarstva predstavljaju interese usluga na tržištu koje u stvari treba da bude pod nadzorom.

- Unutar EU govore dosta o tome kako će povodom dugotrajnih administrativnih procesa građani osećati sve više opipljivih rezultata kako se približavaju EU. Dobar primer za to je liberalizacija vize: Srbija je u to vreme bila na samitu za pristupanju EU (preko 70 posto u poređenju sa sadašnjih 50 posto). Generalno gledano, politika ukidanja rominga u zemljama Balkana će svakako povećati poverenje javnosti u EU i pokazaće građanima stvarnu korist u pridruživanju- objasnila je direktor programa.