2024. április 24., szerda

Bez varanja

Sitni i tvrdi sir da se prave samo od mleka

Godinama unazad, srpske mlekare se žale na to da su se širom zemlje na tržištu pojavili biljni sir i biljna pavlaka, koje namaju nikakve veze sa mlekom niti se pripremaju po tradicionalnoj recepturi.

Lažni sirevi i pavlaka su u početku bili dostupni samo na tržištu u istočnim delovima Srbije jer su, kako se ispostavilo, šverceri u susednoj Bugarskoj nabavljali iste i prodavali po ceni od 250 dinara za kilogram. Uprkos neverovatno niskoj ceni, dobro su zarađivali na ovim proizvodima jer su ih oni plaćali svega 1,25 evra. Kupovna moć i standard stanovništva je učinio to da su ljudi i dalje svesno kupovali „mlečne proizvode” biljnog porekla radije nego originalni sir od 700-800 dinara. Oni koji su konzumirali ove proizvode tvrde da se ukus ne razlikuje mnogo od pravih mlečnih proizvoda, i nisu imali zdravstvenih problema.

U Srbiji ne postoji zakon koji bi regulisao ovu oblast, kao što ne postoji ni za razne druge oblasti. Carinici na carini ispituju uvezenu robu samo po pitanju štetnosti po zdravlje. Određivanje sastava nije njihova nadležnost.

Nezvanično, kod nas još uvek nema ovlašćene laboratorije koja bi mogla dati rezultate testiranja stvarnog sastava ovih „mlečnih proizvoda”. Utvrđeno je, međutim, da se u sastavu sira načazi palmino ulje i druge biljne masnoće ali proizvođači to nisu istakli na pakovanju. Ovaj slučaj kod nas nije izazvao nikakve probleme ali je Evropska Unija veoma stroga po ovom pitanju. S obzirom na činjenicu da se fabrike za proizvodnju biljnih sireva naglo šire po Zapadnoj Evropi, na inicijativu nevladine organizacije za zaštitu potrošača u Nemačkoj, ovom temom se bavio evropski sud i zauzet je stav da se takozvani mlečni proizvodi ne smeju pod ovim imenom nalaziti u slobodnoj prodaji na tržištu jer taj naziv dovodi potrošače u zabludu. Ovo ne sme da se radi čak ni u slučaju da proizvod ima deklaraciju o sastavu na svom pakovanju. Po najvišim evropskim standardima, termini „sir”, „pavlaka”, „jogurt” mogu da imaju isključivo proizvodi koji sadrže pravo mleko. Drugim rečima, čak ni izgled ne sme da prevari.