2024. március 29., péntek

A szenzitivizmus népszerűsítése

Fenesi Péter pirosi származású 67 éves mérnök és képzőművész alkotásaiból nyílt bemutató jellegű kiállítás A szenzitivizmus népszerűsítése címmel szerda délután a Vojvodina Sport- és Üzletközpont (SPENS) egyik kiállítóhelyiségében.

Fenesi Péter olajfestményei előtt (Dávid Csilla felvétele)

Fenesi Péter olajfestményei előtt (Dávid Csilla felvétele)

Fenesi Péter nyugalmazott technológus mérnök, aki a budapesti Iparművészeti Főiskolán a művészi kerámia technológiáját tanulmányozta, ezen kívül festeni is tanult, továbbá formatervezéssel is foglalkozott. Alkotásaiban a tereket, a térben történő időt, valamint az érzékeket vizsgálja. Az általa képviselt szenzitivizmusnak nevezett irányzat jegyében készült munkái – amelyek között ready made, tájképek, csendéletek, absztrakt művek és reprodukció-manipulációk egyaránt szerepelnek – hosszú pályafutásának különböző szakaszait villantják fel, alkotásainak központi témája bevallása szerint pedig maga a művészet. A szenzitivizmus azt jelenti, hogy nagyon őszinte, nyitott érzékeléssel fedi fel az alkotás minden milliméterét, elemeinek töltetét, azok viszonyát, majd a teljes érzékelőrendszer által szerzett benyomást egységesíti a mű létezésének megfogalmazásában.

– Miért van művészet? Azt se nem isszuk, se nem esszük, mégis van. Miért van rá szükségünk? Egy olyan világot nyújt nekünk, amire állandóan szükségünk van, mert minden – a vallások is – a párhuzamos világokkal foglalkozik, és a művészet is. Csak ez a párhuzamos világ lehet absztrakt, és megfogalmazható nagyon-nagyon különböző módon – vallja Fenesi Péter.

A megnyitón Fenesi Péter munkáiról beszélt Petar Banovčanin, Lale Simonović művészettörténész pedig művészetelméleti és -filozófiai kontextusba helyezve hosszasan és behatóan elemezte Fenesi alkotásmódját.