2024. április 25., csütörtök

Világtalálkozó Oromon

Megkezdődött a regisztráció

Augusztus 19-én tartják az oromi általános iskola udvarában az Oromiak Első Nagy Világtalálkozóját, melynek programja most már teljesen kirajzolódott. Emellett megindult a regisztráció is, mellyel részvételi szándékukat jelezhetik a jelenlegi és egykori oromiak, illetve az emléktárgyakra való előzetes rendelés is elérhető már.

A regisztráció alapján átvehető lesz az azonosító kártya, ingyenes kitűző, hűtőmágnes és kedvezményes ebédjegy! Az azonosító kártya ingyenes belépést biztosít a Malomfesztivál aznap esti programjára. Regisztrálni a honlapjukon lehet: www.orom.org.rs/registracio/prijava_konferencijaoromadd.php?tempd=1, személyesen a helyi közösség irodájában (munkanapon 6–14 óráig), a 024/799-012-es telefonszámon vagy e-mailben a mzorom@eunet.rs címen. Megvásárolható emléktárgyakkal és az oromi monográfia új kiadásával is készültek a helyiek. A regisztráció alkalmával az érdeklődő előre jelezheti, mit és mennyit szeretne venni, biztosítva, hogy hozzájut. Oromi címerrel és világtalálkozós logóval ellátott pólót, öngyújtót, tollat, bögrét, kulcstartót, keretezett címert, de helyi pálinkát is lehet rendelni előzetesen.

Az egész napos program ideje alatt a kirakodóvásárban kézművesek kínálják termékeiket, ajándéktárgyak vásárolhatók, valamint kürtőskalács és borjúpörkölt is a repertoáron szerepel. A gyerekeket légvárral, trampolinnal, csillámtetoválással, arcfestéssel várják. Lovas kocsival a falu és környéke is bejárható lesz a fiákeresek jóvoltából.

A program reggel 8-kor kezdődik a főzőversennyel, amire borjú-, birka-, kecskepaprikás és roston sültek kategóriában lehet benevezni. A nevezési díj 500 dinár. Versenyen kívül is várják a főzni vágyó társaságokat, de a helyek korlátozottsága miatt bejelentkezés ajánlott a helyi közösség irodájában személyesen vagy telefonon augusztus 15-éig. 10 órakor kiállításmegnyitó lesz az iskolában, oldtimerek felvonulása a falu utcáiban. 11 órakor ökumenikus istentisztelet és áldásosztás, majd szórakoztató műsor. A vendégek: Baráth Emília opera-énekesnő, Szabó Ede zenész, Kovács Frigyes színművész, Tolnai Ottó író, költő, dr. Forró Lajos történész. Mindannyian a műsor résztvevői előadásaikkal, csakúgy mint a helybeli néptáncos gyerekek. Emléktábla-avatás is lesz Bosznai József iskolaigazgató és tanító tiszteletére. 13 órakor kerül sor az ebédre, zeneszóval. A gyermekprogram keretében 15.30-tól kézműves-foglalkozásokat tartanak, 17 órakor Sziráczky Katalin előadása lesz látható, 18 órakor fellépnek a csókai Articsókák, majd 19 órától a Zenegér muzsikál a legkisebbeknek.

„Szeretettel, jó programokkal, nagyszerű hangulattal, ajándékokkal és finom ebéddel várjuk augusztus 19-én Oromon, az iskolánál” – üzenik az oromiak.