2024. március 28., csütörtök
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Kittel második győzelme

Nem cseréltek gazdát a trikók

Második, összességében pedig tizenegyedik szakaszsikerét szerezte az idei Tour de France-on Marcel Kittel, a Quick-Step Floors német sprinter nagyágyúja. Kittel ezzel az etapgyőzelmek számát tekintve utolérte ugyancsak német vetélytársát, André Greipelt, akit most is lehajrázott.

A nyári hőségben elrajtoló mezőnytől a nap legelején háromfős szökevénycsoport lépett el (Vegard Stake Laengen, Perrig Quemeneur, Frederik Backaert), amely a nap legnagyobb részét 3-4 perces előnyben teljesítette. A nyugalmasan csordogáló etap az utolsó húsz kilométerre gyorsult fel, amikor az élboly és a mezőny is rákapcsolt. Az elöl lévők előnye a három kilométeres kapunál fogyott el, miután a sprinterek és vonatjaik megkezdhették csatájukat. Kittel szokatlanul rossz felvezetést kapott a széles úton széthulló élcsoportban, hatalmas erejének köszönhetően azonban így is első tudott lenni a célvonalnál.

Nem cseréltek gazdát a trikók az etap után: a sárgát továbbra is a címvédő Chris Froome, a zöldet (pontverseny) Arnaud Démare, a pöttyöst (hegyi pontverseny) pedig Fabio Aru viselheti.

A verseny ma folytatódik a Troyes-ből Nuits-Saint-Georges-ba tartó 213,5 kilométeres sík szakasszal.

Végeredmény, Tour de France, 6. szakasz (Vesoul–Troyes, 216 km): 1. Marcel Kittel 5:05:34 óra, 2. Arnaud Démare, 3. André Greipel, 4. Alexander Kristoff, 5. Nacer Bouhanni a. i. stb.

Az összetett állása 6 szakasz után (még 15 van hátra): 1. Christopher Froome 23:44:32 óra, 2. Geraint Thomas +12 mp, 3. Fabio Aru +14 mp, 4. Daniel Martin +25 mp, 5. Richie Porte +39 mp stb.