2024. március 29., péntek

Szijjártó: a magyar export idén elérheti a 100 milliárd eurót

A magyar export elérheti idén a 100 milliárd eurót a tavalyi 93 milliárd euró után - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán pénteken a legfrissebb külkereskedelmi statisztikára reagálva.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI)

Kifejtette: a kivitel értéke májusban közel 19 százalékos növekedéssel elérte a 9,0 milliárd eurót. A májusi kedvező külkereskedelmi adatok annak köszönhetőek, hogy a Magyarországra érkező beruházások folyamatosan rekordot döntenek, és egyre több magyar kis-, és középvállalkozás lehet beszállító a nagyvállalatok ellátási láncaiban - mutatott rá. A magyarországi beruházók által előállított termékekre nagy az igény, ezért minél több beruházás érkezik az országba, annál jobban nő a kivitel - mondta.

Közölte: tavaly a magyar export minden idők legmagasabb értékére 93 milliárd euróra nőtt, az eddigi adatok alapján az első öt hónapban meghaladta a 42 milliárd eurót a kivitel, ami éves szinten 11 százalékos növekedés. Ezzel kézzelfogható közelségbe került, hogy elérje a 100 milliárd eurós exportot a magyar gazdaság az év végére.

Az export GDP-hez mért aránya közel 90 százalékos, ami uniós összehasonlításban a legmagasabbak közé tartozik. Mindez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság nemzetközi szinten rendkívül versenyképes - húzta alá. Azt is mutatja, hogy a beruházások és az export komoly mértékben meghatározzák a magyar gazdaság teljesítményét. Amíg az export 10 százalékos növekedést tud elérni, alá tudja támasztani a magyar gazdaság növekedési pályáját.

Kitért arra, hogy a májusban kivitel 78 százalékát uniós tagállamokkal bonyolította az ország. A keleti nyitás politikájában kialakított együttműködések eredményei a miniszter szerint már megmutatkoznak a számokban, példaként említette, hogy a magyar kivitel az orosz piacra 24 százalékos növekedést mutat az első öt hónapban.