2024. április 18., csütörtök

Mali orlovi su spašeni

Nevreme je srušilo jedino gnezdo carskih orlova u Vojvodini-dobrovoljci čuvaju gnezdo.

Severno od Novog Kneževca, na veoma mirnom mestu na topoli, više godina unazad se nalazi par carskih orlova. Nevreme je 24. juna srušilo baš ovo drvo, te su dva mala orlića pala u travu a dobrovoljci za zaštitu ptica Srbije su odmah reagovali.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

Emil Talian, predsednik Lovačkog društva iz Novog Kneževca i dr. Atila Agošton veterinar, napravili su gnezdo, koje su pričvrstili na metalni stalak i podigli na visinu od tri metra.
-Plašili smo se da se roditelji orlića neće vratiti, međutim za dva dana su se pojavili i počeli da hrane svoje male orliće.
-Već su isprobavali svoja krila, za par dana će i poleteti.
-Treba paziti da, orlići pri pokušaju poletanja ne padnu, jer na tom terenu ima puno lisica. U ovu akciju spasavanja carskih orlova su se uključili i Zaštitnici ptica iz Srbije i Mađarske u okviru projekta Panon Eagle. U okvirima njihovih sredstava, finansira se i ovo čuvanje jedinih poznatih carskih orlova kod nas. Zahvaljujući stalnom dežurstvu, uspeli smo da sačuvamo ove orliće- rekla je Milica Mišković koordinator projekta.
U Mađarskoj je, zahvaljujući aktivnoj zaštiti, broj carskih orlova porastao na 160 pari. Ranije ih je bilo na Deliblatskoj peščari, Vršačkom bregu i na nekim planinama, ali su se zbog datih okolnosti istrebili, jedino je ostao ovaj par kod Novog Knezevca.

Foto: Gergely József

Foto: Gergely József