2024. április 25., csütörtök

Jutalomüdülésen a diákok

Holnap indulnak tíznapos jutalomüdülésre, a magyarországi Kispestre a zombori általános iskolák legjobb végzős tanulói.

Könnyek között, öleléssel búcsúztak a kispesti vendégek (Fotó: Fekete J. József)

Könnyek között, öleléssel búcsúztak a kispesti vendégek (Fotó: Fekete J. József)

Kispest, vagyis Budapest XIX. kerülete Zombor testvérvárosa, és immár egy évtizednél hosszabb ideje megszervezik a diákok csereüdültetését az Európa a biztonság jegyében elnevezésű program keretében. Az idén előbb 19 kispesti gyerek tartózkodott Zomborban, kortársaiknál elszállásolva. Jártak Újvidéken, Karlócán, a Vöröskereszt monostorszegi táborában a sérülések szimulálását és a sebesülések ellátását is gyakorolhatták. Szerdán, július 5-én utaztak haza, hogy kipihenten várják a ma hozzájuk érkező zombori házigazdáikat.
A magyarországi jutalomüdülés során a zombori diákok két napon át Budapest nevezetességeivel ismerkednek, majd nyolc napot a Balatonon töltenek, Káptalanfüreden nyaralnak.

A rádiózásról gyerekeknek

A zombori Gerhard Német Humanitárius Egyesület háromnapos, német nyelvű rádiós képzést szervezett az elmúlt héten. A táborban 10 gyermek vett részt, és szerkesztőségként működve tanultak fogalmazni, hangfölvételt készíteni, azt utólagosan földolgozni, majd riporttá szerkeszteni. Képzés célja a gyerekek német nyelvtudásának elmélyítése volt. A gyerekekkel Ulrike Lamer drezdai médiapedagógus és Sara Delinger, a Külföldi Kapcsolatok Intézetének (ifa) kulturális menedzsere foglalkozott.
A műhelymunka második napját a gyerekekkel töltötte Iva Simurdić, az Újvidéki Rádió harmadik programján sugárzott német nyelvű adás műsorvezetője, hogy Nyár címmel közös riportot készítsenek, ami majd hamarosan adásba kerül.
Az ON AIR elnevezésű rádiós projektet az ifa támogatta.