2024. április 19., péntek

A tavalyinál kevesebb búza termett

A zentai Žitoprometban az idén is több mint hatezer vagon kenyérgabonára számítanak – Az előleg 16 dinár kilogrammonként, áfa nélkül

A Tisza-vidéken tart még a kenyérgabona betakarítása, ami a kedvező időjárásnak köszönhetően a napokban már be is fejeződhet. A zentai Žitopromet malomipari vállalat silóiba a napokban már több mint 45 000 tonna búzát raktároztak el. A Žitopromet tavaly tovább növelte a termelékenységét, aminek eredményeként már 65 000 tonna búzát dolgoztak föl, és értékesítettek liszt, kenyér, péksütemények és tészta formájában, ami 14 százalékos növekedést jelent. Meglesz-e az egész évi termelés lefedéséhez szükség nyersanyag az idén is? – kérdeztük Predrag Đurović cégvezetőt.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

– A búza betakarítása gyors ütemben halad, a zentai, a gyálai és a törökkanizsai átvevőhelyeken kedden már több mint 45 000 tonna búzát vettünk át a termelőktől. A búza ára még képlékeny, és jelen pillanatban 16 dinárt tesz ki, plusz a forgalmi adó. Ez az ár nem végeleges, előlegnek tekinthető, és akinek sürgősen szüksége van a gabona ellenértékére, az egy nap leforgása alatt hozzájuthat a pénzéhez. A hét végére minden bizonnyal kialakul az idei kenyérgabona felvásárlási ára. A búza minősége átlagosnak mondható, a szem hektolitersúlya 77 kilogramm körül alakul, de a részletes elemzések eredményei még nem ismertek. Annak ellenére, hogy a terméseredmények, a hozamok vidékenként eltérőek, és az ősszel a gazdák összességében kisebb területen vetettek kenyérgabonát, jó kilátásaink vannak arra, hogy az aratás végéig elérjük a raktározásra átadott mennyiséggel a 60–62 ezer tonnát. Ez a mennyiség szavatolja a Žitopromet zavartalan termelését. Tavaly minden tárolónk tömve volt, és több mint 7000 vagon búzát vettünk át a termelőktől, ennek nagy részét fel is dolgoztuk. Amennyiben nem lesz akkora kínálat búzából, amennyi nyersanyagra a következő aratásig szükségünk lesz, akkor más forgalmazóktól, egyéb forrásokból is vásárolunk nyersanyagot – mondta Predrag Đurović, a Žitopromet igazgatója.

Az aratás vége felé közeledve egyértelműnek látszik, hogy sem a termelők, sem pedig a gabonafelvásárlók nem lehetnek maradéktalanul elégedettek. A hozamok elmaradnak a tavalyitól, Észak-Bánát egyes területein azonban átlagon felüli terméseredményeket is jegyeznek. A búza-nagykereskedők igyekeznek továbbra is alacsony szinten tartani a gabona árát, évek óta kisebb eltérésekkel ugyanazon a 16 dinár körüli szinten mozog a kenyérnekvaló ára. Az országos árutartalékok igazgatósága 18 dinárt kínál a búzáért, de annyira kis mennyiséget vásárolnak föl ezen a magasabb áron, hogy az nem tud kihatni a szabadpiaci gabona árára.