2024. április 19., péntek

Átfogó megoldást ajánlanak

Tíz újvidéki szervezet és egyesület aláírta a Duna újvidéki partszakasza tisztításának az átfogó rendezéséről szóló kiáltványt, amelyben rámutatnak a probléma megoldásának a szükségességére.

Újvidéken a Duna menti partszakaszok gyakran szeméttelepre hasonlítanak, továbbra sincs megoldva karbantartásuk (Halász Gyula felvétele)

Újvidéken a Duna menti partszakaszok gyakran szeméttelepre hasonlítanak, továbbra sincs megoldva karbantartásuk (Halász Gyula felvétele)

A kiáltványban többek között kitértek arra, hogy a partszakasz látogatói nem vigyáznak eléggé a környezetre, ha viszont megoldanák a tisztítását, akkor a rendezett Duna mente példaként szolgálna hazánk többi városának.

A kiáltványt a Szabad akció, az Újvidéknek szíve van, az Yggdrasil Itrasil Egyesület, a Fruškać, az UGRIP, a Zöld pitypang, a RIO Környezetvédelmi Egyesület, a Pétervárad Központ, a környezetvédelmi mérnökök és a péterváradi UG Komšija írta alá – írta a Dnevnik napilap.

Évek óta óriási gondot jelent, hogy Újvidék Duna melletti partszakaszának megoldatlan a tisztítása, és mivel sokan lejárnak a Dunára, nagyon gyorsan szemétkupacok keletkeznek, főként a bozótos, rejtettebb helyeken. A péterváradi Tiszti strand, az egyetemi város mögötti partszakasz és a Horgász-sziget a leglátogatottabb Duna melletti részek közé tartozik, nagyon sokan járnak ezekre a helyekre kikapcsolódni, napozni, fürödni. Mivel ezeknek a partszakaszoknak nincs megszervezve a takarítása, gyakran szeméttelepre hasonlítanak.

A legfőbb gond, hogy nincs tisztázva ki a felelős a partszakasz karbantartásáért, mindenesetre a problémát megoldhatnák önkormányzati szinten is, vagy tartományi, köztársasági szinten. Az egyesületek és a szervezet azt az ajánlatot tette, hogy bízzanak meg egy városi intézményt, vagy közvállalatot ezzel a hatáskörrel, de a civil szektor is magára vállalhatná a probléma megoldásának nagy részét, természetesen együttműködve az önkormányzati szervek együttműködésével. Ez a megoldás nagy mértékben hozzájárulna a polgárok környezetvédelmi és környezettudatos szemléletének a kialakításában.