2024. március 29., péntek

Négy szabad hely magyar tagozaton

Az adai középiskolában növekszik a diákok száma

Az adai Műszaki Iskolában az idén ugyanannyi leendő elsős diák jelentkezett (127), mint az elmúlt tanévben, viszont ősztől egy első osztállyal kevesebb nyílik az oktatási intézményben.

Az adai középiskola iránt nagy az érdeklődés (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai középiskola iránt nagy az érdeklődés (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai középiskolában szinte minden hely betelt az első osztályokban, csupán 4 szabad hely maradt magyar nyelvű tagozaton a négyéves gépésztechnikus – számítógépes szerkesztő szakon, illetve 19 hely szerb nyelvű tagozaton a hálózati üzemeltető – rendszergazda szakon. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy nagyon elégedettek az elsős tanulók létszámával. Kiemelte, hogy az adai középiskola a 2017/2018-as tanévben hat első osztály megnyitását tervezte, de az oktatási minisztérium nem hagyta jóvá az építésztechnikus oktatási profilt. Az intézményben így ősztől öt első osztály nyílhat meg, amely hat oktatási profilt ölel fel, köztük három- és négyéves szakokat magyar és szerb nyelven.

– A gépésztechnikus – számítógépes szerkesztő négyéves képzésre magyar nyelven 30 elsős tanulót vártunk, egyelőre 26 diák jelentkezett. Ezen a szakon maradt még 4 szabad hely, a többi magyar nyelvű szakon már nincs szabad hely. A magyar nyelvű számítógépes vezérlés technikusa szakra 30 tanuló jelentkezett, a hároméves képzésen a számjegyvezérlésű gépek marósa és autószerelő szakra magyar nyelven 15-15 diák. Az elektrotechnika szakterületen 30 tanulót vártunk magyar nyelven a számítógépek elektrotechnikusa négyéves szakra. Ezen a szakterületen egyedül a szerb nyelvű hálózati üzemeltető – rendszergazda oktatási profilon maradt 19 szabad hely a tanulók számára. Az adai Műszaki Iskolában összesen 127 elsős tanuló került besorolásra az öt osztályban, vagyis ugyanannyi elsősünk van, mint tavaly a hat osztályban. Elégedettek vagyunk az elsős diákok létszámával, attól függetlenül, hogy egy tagozattal kevesebb van, hiszen összességében növekszik a tanulók létszáma ősztől a középiskolában. A szabad helyekre várjuk az érdeklődő diákok jelentkezését – nyilatkozta Gilice Hilda.