2024. március 28., csütörtök

Gólyahír program Vajdaságban

Magyarittabén és Törökbecsén adják át a frissen gyermeket vállalt magyar családoknak az Első könyvem című kiadványt

A Rákóczi Szövetség 2017 májusában indította el az újszülötteket megszólító Gólyahír programját, és azokra a területekre terjesztette ki, amelyeken a szövetség beiratkozási programja is működik, így a vajdasági szórványterületekre is. A program célja, hogy a gyermekek már újszülött kortól kezdve megismerkedjenek a magyar nyelv szépségeivel, a szülőket pedig erkölcsileg is támogassa és sugallja annak fontosságát, hogy a családok megtartsák magyarságukat, gyermeküket pedig írassák magyar tannyelvű óvodába, magyar tannyelvű általános iskolába.
A Gólyahír program részeként elkészült az Első könyvem című kiadvány is, amely a frissen gyermeket vállalt magyar családokat szólítja meg, a 2017. január 1-je óta megszületett gyermekeket ajándékozzák meg vele. A könyv – amely egyben babanapló is – családról, újszülöttről és magyar kultúráról szóló fejezeteket tartalmaz, de megtalálható benne a Himnusz és a Szózat szövege is. Vajdaságban a kiadványok ünnepélyes átadására pénteken kerül sor Magyarittabén (17 órai kezdettel a helyi közösség épületében) és Törökbecsén (19.00 órai kezdettel a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület termében).
A könyveket Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség Főtitkára és Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanás Végrehajtó Bizottságának elnöke adja át. Mindkét helyszínen ünnepi műsorral készülnek a helyi általános iskola tanulói, valamint a helybeli óvodások.