2024. április 25., csütörtök

Vízvezeték-felújítás tizenhárom vajdasági községben

A munkálatokat önkormányzati és tartományi eszköztársításból valósítják meg – A projektum teljes értéke csaknem 280 millió dinár

Vízvezeték-hálózat felújítására és kutak fúrására kiírt pályázatok nyerteseivel írt alá csütörtökön társfinanszírozási szerződéseket Vuk Radojević Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási titkár.

A tartományi kormány pályázatán tizenhárom helyi közösség (jelen voltak két sikeres pályázatot beadott önkormányzatok is) 16 projektuma nyert társfinanszírozást. Radojević kiemelte, a projektum teljes értéke csaknem 280 millió dinár, ennek az összegnek a 68 százalékát, azaz 190 millió dinárt fedez a tartományi kormány, a fennmaradt 32 százalékot, vagyis 90 milliót a helyi önkormányzatok.
A titkár rámutatott arra, hogy a költségvetés módosítása után az eddiginél nagyobb figyelmet kívánnak szentelni a falvak fejlődésére.
– A vízhálózatok működőképessége és a megfelelő ivóvíz biztosítása kulcsfontosságú kérdés ezeken a területeken – hangsúlyozta Radojević, és azt is kiemelte, nyitottak az önkormányzatok kezdeményezéseire, hiszen a helybeliek ismerik a legjobban a problémákat.
– Nem Újvidékről akarjuk meghatározni, hogy mik az adott települések és önkormányzatok fontos ügyei és érdekei – jelentette ki a titkár, és hozzátette, hogy folyamatosan nyílnak majd a pályázatok a Mezőgazdasági Titkárságon, ugyanakkor az idei évtől kezdve rendszeresen ellenőrizni fogják, hogy teljesítették-e vállalásaikat a korábban támogatást elnyert önkormányzatok.
Ótott Róbert titkárhelyettes azt is elárulta, a július 1-jén indult új költségvetés keretében a bejegyzett mezőgazdasági termelők számíthatnak az ígért traktorokra és kapcsolható eszközökre vonatkozó pályázatra. Erre a kormány 100 milliót dinárt irányozott elő, de az egyre növekvő igények miatt 148 millióra nőtt a pályázati keret. Készül a pályázat a zöldség- és gyümölcstermesztők, valamint borászok és más szeszesital-készítők számára is, ezenkívül nyitva áll a kishús- és tejüzemek részére kiírt pályázat is.
A magyarlakta települések közül Becse önkormányzata a péterrévei beruházásra, Magyarkanizsa község az adorjáni befektetésre kapott pénzeszközöket, Topolya önkormányzata pedig a zentagunarasi vízvezeték-hálózat felújítására nyert társfinanszírozási támogatást. Kislinder Gábor községi elnök lapunknak elmondta, hogy a beruházás értéke meghaladja a négymillió dinárt.
– A jelenlegi 4,1 milliós beruházásból 3,1 milliót áll a tartomány. Községünk korábban is kapott támogatást e területen, az előző alkalommal a topolyai vízgyűrű és vízvezeték-hálózat került felújításra, ugyanez történt korábban Bácskossuthfalván. A Nagyberuházási Alapnál is pályázunk a jövő héten hasonló ügyben – mondta a polgármester, majd hozzátette, hogy elsősorban nem is a víz minősége okozott gondot Zentagunarason.
– Sokkal inkább az állandó törések és károk jelentettek problémát, hiszen a településen élők többsége mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozik. Nagy gondot okozhat, ha a munkálatok közben az emberek víz nélkül maradnak, ezért mindent megteszünk azért, hogy ilyesmi ne forduljon elő – magyarázta Kislinder.