2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS

Belfast futballháborúra készül

Kedden este, miután Fyodor Zammit máltai játékvezető lefújta a gól nélküli döntetlennel zárult La Fiorita–Linfield BL-selejtezőt, eldőlt, hogy a Bajnokok Ligája selejtezőjének 2. körében létrejött egy igencsak pikáns, a Brit-szigeteken sokak által várt párosítás, az 52-szeres északír bajnok Linfield Football Club ugyanis a sors szeszélye folytán a skót óriással, az egyszeres BEK-győztes Celtickel játszhat majd a továbbjutásért. A párosítás különlegességét nem a csapatok játékereje adja, sokkal inkább a két klub identitása, történelme.

Az 1886-ban alapított Linfield mögött ott áll a brit koronához hű ulsteri protestáns közösség (az Ír-szigetre betelepített angolok és skótok leszármazottjai), az 1888-ban életre hívott Celtic FC pedig a katolikus írek klubjának számít, a Keltáknak rengeteg szurkolójuk van Nagy-Britanniában, így az 1,8 millió lakosú Észak-Írországban is, ahol a sokáig elnyomott ír őslakosság körében a Celtic toronymagasan a legnépszerűbb labdarúgóklub.

A párharc első felvonására eredetileg július 12-én került volna sor, ám azon a napon Belfastban egész egyszerűen nem lehetett volna megrendezni a mérkőzést. Július 12. ugyanis különleges jelentőséggel bír az északír főváros történetében, mivel azon a napon van az évfordulója a Boyne folyó mellett 1690-ben lejátszódott csatának, melynek során az angol trónra behívott Orániai Vilmos protestáns seregei legyőzték a Stuart-házi II. Jakab katolikus haderejét, melyben francia és ír csapatok harcoltak. Az ütközet nagymértékben befolyásolta az ír történelem további menetét, 1690 után kezdődött meg igazából az ír őslakosság elnyomása, akik ezt követően már nem használhatták szabadon kelta anyanyelvüket, és a kultúrájukat is elnyomták. A legnagyobb, nem politikai pártként működő ulsteri protestáns csoportosulás, az Orániai Rend minden év júliusában felvonulásokkal, hatalmas raklapokból készült máglyák meggyújtásával emlékezik meg az ütközetről, ami magában nem is lenne akkora baj, az OR azonban ragaszkodik hozzá, hogy felvonulásának útvonala érintse Belfast írek lakta negyedeit is, amit a katolikus közösség súlyos provokációként él meg. Tavaly négyszáz rendőrt vezényeltek át Nagy-Britannia más részeiből az északír karhatalom megsegítésére, ennek ellenére napokig tartottak az összecsapások, a két tűz közé kerülő rendőröket kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálták meg a feldühödött tüntetők. Mivel ilyen hangulatban nem lehet focimérkőzést megrendezni, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) néhány nappal elhalasztotta a Linfield–Celtic találkozót, melyet így július 15-én játszanak le.

Az északír válogatottnak is otthont adó Windsor Parkban biztonsági okokból nem fogadnak vendégszurkolókat, a zöld-fehérek azonban nem lesznek egyedül így sem, Észak-Írország katolikus lakossága ugyanis bárokban, pubokban McGregorék sikeréért fog szorítani. Egyébként a párharc nagy esélyese az elmúlt idényben minden hazai címet bezsebelő glasgow-i csapat, az északír földön született Brendan Rodgers tanítványai számára nem kellene, hogy gondot okozzon a Linfield félprofi gárdája, melyet arrafelé „kis Rangers” névvel is szoktak illetni. A kék-fehéreknek ugyanis kitűnő a kapcsolatuk a glasgow-i protestáns klubbal, a LFC szurkolói pedig egyben hatalmas Rangers-drukkerek is.

Bajnokok Ligája, selejtező, első forduló, visszavágók: Infonet Tallinn–Hibernians 0:1 (az első mérkőzésen: 0:2, tj. a Hibernians 3:0-val), Trepča 89–Vikingur 1:4 (az első mérkőzésen: 1:2, tj. a Vikingur 6:2-vel), Europa FC–TNS 1:2, h. u. 1:3 (az első mérkőzésen: 2:1, tj. a TNS 4:3-mal), Santa Coloma–Alashkert 1:1 (az első mérkőzésen: 0:1, tj. az Alashkert 2:1-gyel), La Fiorita–Linfield 0:0 (az első mérkőzésen: 0:1, tj. a Linfield 1:0-val).