2024. április 25., csütörtök
ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Fabio Aru nyert a gyönyörű lányok platóján

Froome felvette a sárga trikót

Parádés egyéni indulásból győzött Fabio Aru (Astana) a Tour de France ötödik, első komolyabb hegyet felvonultató szakaszán. Az újdonsült olasz bajnok 2,5 kilométerrel a cél előtt robbantott a címvédő Chris Froome (Sky) csapata vezette élbolyból, végül magabiztos előnnyel ért fel a legendás emelkedő tetejére.

Feszülten indult el a mezőny a Peter Sagan kizárását és Mark Cavendish kiesését követő napon, és hatalmas harc folyt a nap szökésébe való kerülésért. A mezőny 50-es tempóban teljesítette az első órát, a szökevénycsoportba pedig nyolc kimagaslóan erős versenyző került (Edvald Boasson Hagen, Philippe Gilbert, Thomas de Gendt, Mickael Delage, Jan Bakelants, Thomas Voeckler, Pierre-Luc Périchon és Dylan van Baarle), épp ezért a főcsoport alig néhány perces előnyt engedélyezett az elöl haladóknak.

Az utolsó hegy lábához érve Gilbert és Bakelants adta meg magát utoljára, a Sky őrült iramának köszönhetően pedig alig 10-12 fős maradt az élbollyá változó főcsoport, ahonnan végül csak Aru tudott ellépni.

A címvédő és háromszoros bajnok Froome ugyan nem tudott Aruval tartani, erősnek mutatkozott, és harmadik helyének köszönhetően átvette csapattársától, Geraint Thomastól a sárga trikót.

A verseny ma folytatódik a Vesoulból Troyes-ba tartó, 216 kilométeres sík etappal.

Végeredmény, Tour de France, 5. szakasz (Vittel–La planche des belles filles, 160,5 km): 1. Fabio Aru 3:44:06 óra, 2. Daniel Martin +16 mp, 3. Christopher Froome +20 mp, 4. Richie Porte a. i., 5. Romain Bardet +24 mp stb.

Az összetett állása 5 szakasz után (még 16 van hátra): 1. Christopher Froome 18:38:59 óra, 2. Geraint Thomas +12 mp, 3. Fabio Aru +14 mp, 4. Daniel Martin +25 mp, 5. Richie Porte +39 mp stb.